Gljiva pod nazicom lavlja griva (Hericium erinaceus) postaje sve popularnija u svijetu zdravlja i ishrane. Ova neobična gljiva, koja svojim izgledom podsjeća na lavlju grivu, nije samo vizuelno privlačna, već donosi i brojne zdravstvene benefite.
Lavlja griva raste na drveću, posebno na listopadnom kao što su hrast, bukva i jasen. Može se naći u šumama umjerenog klimatskog pojasa u Severnoj Americi, Evropi i Aziji, posebno Kini i Japanu, a obično ćete je vidjeti na stablima koja su bolesna ili odumrla. Raste tokom proljeća i jeseni, a prepoznatljiva je po svojim karakterističnim „bodljama“ koje podsjećaju na grivu.
Zbog svoje ljekovite vrijednosti, lavlja griva se takođe uzgaja u komercijalne svrhe u mnogim dijelovima svijeta. Smatra se jednom od najzdravijih namirnica na svijetu.
Ova blagotvorna gljiva predstavlja odličan dodatak svakodnevnoj ishrani, ne samo zbog svojih jedinstvenih nutritivnih vrijednosti, već i zbog potencijalnih zdravstvenih koristi. Uzimajući u obzir sve više dokaza koji podržavaju njenu upotrebu, ne čudi što postaje sve popularnija među ljubiteljima zdravog života. Ipak, treba imati na umu da je većina istraživanja o zdravstvenim dejstvima lavlje grive obavljena na životinjama i da nema dovoljno naučnih podataka o njenom uticaju na zdravlje ljudi.
Zdravstvene prednosti pečurke lavlja griva
Poboljšava kognitivnih funkcija – istraživanja su pokazala da lavlja griva može stimulisati proizvodnju faktora rasta nerva (NGF), koji je ključan za zdravlje neurona. Ovo može pomoći u prevenciji neurodegenerativnih bolesti poput Alchajmerove i Parkinsonove bolesti.
Smanjuje upale – ova gljiva sadrži antiinflamatorna jedinjenja koja mogu smanjiti upale u tijelu. To je korisno za osobe sa hroničnim bolestima i autoimunim poremećajima.
Ojačava imuni sistem – lavlja griva može poboljšati funkciju imunološkog sistema, čineći organizam otpornijim na infekcije i bolesti
Poboljšava digestivno zdravlje – ova gljiva sadrži vlakna i bioaktivne komponente koje mogu doprinijeti zdravlju probavnog sistema, smanjujući simptome kao što su gastritis i čir.
Smiruje simptome anskioznosti i depresije – Istraživanja na životinjama pokazuju da ekstrakt pečurke lavlje grive ima antiinflamatorna svojstva i može poboljšati funkciju hipokampusa, što može smanjiti simptome anksioznosti i depresije.
Poboljšava zdravlje srca – prema istraživanjima na životinjama, lavlja griva ubrzava metabolizam masti, smanjuje nivo triglicerida i sprječava oksidaciju holesterola, što sve doprinosi zdravlju srca.
Reguliše nivo šećera u krvi – lavlja griva smanjuje nivo šećera u krvi tako što blokira aktivnosti enzima alfa-glukozidaze, koji razgrađuje ugljene hidrate u crijevima; kada je ovaj enzim blokiran, tijelo ne može efikasno da vari i apsorbuje ugljene hidrate, što rezultira nižim nivoima šećera u krvi; takođe, ova pečurka ublažava dijabetički bol koji se tipično oseća u šakama i stopalima.
Studije su potvrdile mnoge zdravstvene benefite ove neobične gljive.
U studiji objavljenoj u časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry istraživači su otkrili da ekstrakti lavlje grive mogu stimulisati proizvodnju faktora rasta nerva (NGF). Ova supstanca je ključna za rast i održavanje neurona. U eksperimentima na laboratorijskim životinjama, primjena ovih ekstrakata dovela je do poboljšanja kognitivnih funkcija, što može biti korisno u prevenciji neurodegenerativnih bolesti poput Alchajmerove.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!