Zašto ne bi trebalo koristiti šampon kad mu istekne rok trajanja?

Zdravlje 01. nov 202109:15 0 komentara
Facebook

Mnogi misle da šampon nije nešto što se može pokvariti i da se može koristiti bez obzira na to što mu je istekao rok trajanja. Takvo mišljenje je pogrešno.

Rok trajanja svakog proizvoda je naglašen na pakiranju, što je i slučaj sa šamponima.

Na etiketi stoje najčešće tri broja, 16, 18 ili 24, što je zapravo broj mjeseci do kada je sigurno koristiti šampon nakon otvaranja.

Uglavnom pored broja stoji i simbol koji predstavlja poklopac, kako se potrošači ne bi zbunili kada vide datum do kada je sigurno koristiti šampon. Često stoji na etiketi da je rok trajanja tri godine ili kraće, ali u slučaju da nije otvaran.

Međutim, većina se vjerojatno ni ne sjeća kada je otvorila šampon.

Da je šamponu istekao rok, osim oznaka, može pokazati i promjena boje, ali i mirisa. U nekim slučajevima mogu se pojaviti grudice u samom šamponu.

Šampon kojem je istekao rok trajanja nije dovoljno efikasan i zbog njega će vaša kosa izgledati kao da je niste ni oprali. Zbog navedenih promjena u sastavu može doći do pojave svrbeža ili iritacije samog vlasišta. Također mogu se pojaviti bakterije ili čak gljivične infekcije, piše Healthline.

Sastojke koji su kemijski izmijenjeni ne bi trebalo nanositi na kožu, jer oni prodiru u njene slojeve. Time se folikul znatno oštećuje, što može dovesti do povećanog gubitka kose.

Ukoliko već imate perut, svrbež, kosa vam je masna ili vam opada posle pranja, trebali biste provjeriti šampon koji koristite.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!