Zašto ponekad imamo osjećaj da padamo kada zaspimo?

Zdravlje 19. jan 202312:00
Izvor: Shutterstock

Nevjerovatnih 70 posto ljudi kaže da je iskusilo osjećaj lažnog padanja kad su konačno utonuli u san, ali rijetki razumiju šta je to i zašto se događa.

Bezopasan i relativno čest osjećaj poznat je kao hipnični trzaj ili početak sna. Događa se kada tijelo doživi iznenadne kontrakcije mišića, slično kao kada poskoči kada se uplaši.

Istraživači zapravo ne znaju sa sigurnošću šta prouzrokuje hipnične trzaje, ali imaju nekoliko teorija.

„Istraživači sumnjaju da, kada zaspimo, ponekad dolazi do zastoja između nerava u retikularnom moždanom stablu, što stvara reakciju koja dovodi do hipničnog trzaja“, piše „Sleep Foundation“.

Stručnjaci objašnjavaju da može se dogoditi da kad vam se mišići potpuno opuste, iako je to normalan dio uspavljivanja, vaš mozak pogrešno pretpostavi da stvarno padate i reaguje trzanjem mišića. Također je moguće da su hipnični trzaji fizička reakcija na slike poput snova koje ih prate, prenosi Index.hr.

Oni takođe ukazuju na prekomjerno konzumiranje kofeina, konzumiranje stimulansa, energično vježbanje prije spavanja, emocionalni stres i nedostatak sna mogu da povećaju vjerovatnoću doživljavanja hipničnog trzaja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar