Zašto se javlja osjećaj nadutosti kada pojedemo salatu?

Zdravlje 12. maj 202122:31 0 komentara
Shutterstock

Posuda puna lisnatog povrća sve češće je dio jelovnika ljudi koji nastoje da se zdravo hrane. Ali ako se poslije pojedene salate osjećate tromo i naduto, morate da znate da se to događa zbog crijeva koja se trude da probave velike količine sirovog povrća.

„Salate su izvor vlakana“, navodi Well and Good.

„Iako su ona za vas izvrsna, u prevelikim količinama mogu da se „zaglave“ u probavnom traktu“, pojasnila je gastroenterolog dr Robin Čutkan.

„Da biste riješili taj problem, povrće možete pre konzumiranja malo prokuhati na pari. Osim toga, špinat je dobar odabir jer je lakši za crijeva“, predlaže doktorka.

Recept za neprijatnost u crijevima je dodavanje karfiola, brokolija i mahunarki u vašu salatu.

„Grah i leblebije morate prvo isprati i ostaviti da se odstoje u vodi. Skuhajte ih i onda će imati bolji ukus, biti hranjivi i manje će podsticati proizvodnju gasova, za razliku od konzerviranog graha“, dodala je.

Savjet stručnjaka za zdravlje probave dr Vinćenta Pedra je da salati dodate enzime koji će podstaknuti probavu.

„Nedostatak probavnih enzima, koji razgrađuju makromolekule hrane u manje blokove, otežava probavu i potpunu apsorpciju hranjivih sastojaka. U osnovni, ako se često javljaju nadutost i gasovi, možda je krivac nedovoljan broj enzima“, objasnio je i dodao da godine imaju ulogu u proizvodnji istih.

„Stariji od 50 mogu da proizvode manje ovih vitalnih jedinjenja, što znači da je njihovo dodavanje ishrani ključno“, rekao je dr Pedre.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!