Zašto većina žena izbjegava dizanje tegova?

Zdravlje 08. feb 202111:56 0 komentara
Shutterstock

Ne postoje vježbe koje su namijenjene isključivo pripadnicima muškog ili ženskog pola.

Ipak, žene ponekad izbjegavaju neke vježbe, naročito one koje uključuju dizanje tegova.

Najčešće vjeruju da je to opasno ili da će ih učiniti muškobanjastima. To su samo mitovi u koje mnogi vjeruju, a ne bi trebali. Dizanje tegova ima brojne zdravstvene prednosti.

Najveće brige žena koje žele da dižu tegove, a koje zapravo ne treba da postoje:

Dizanje tegova učiniće vas muškobanjastima
Ženama je teže da izgraditi mišiće zbog niskog nivoa testosterona, hormona odgovornog za rast mišića. Upravo zbog toga moraju da ulože mnogo više u izgradnju mišića. Umjereni treninzi koji uključuju vježbe snage dva do tri puta nedeljno nikoga neće učiniti muškobanjastim.

Opasno je
Trening snage može prouzrokovati povrede ako se vježbe ne izvode pravilno ili dižete veću težinu nego što ste sposobni da podnesete. Dizanje tegova nije ništa opasnije za žene u odnosu na muškarce. Dizanje tegova smanjuje rizik od osteoporoze, čestog problema starijih žena koji se odnosi na kosti.

Moraćete da unosite dosta proteina
Proteini su jedan od tri vitalna makronutrijenta i neophodni su za gubitak kilograma i rast mišića. Ali ne morate da pretjerujete sa proteinima kad trenirate snagu. Uravnotežena ishrana i tanjir pun proteina, masti, ugljenih hidrata i vlakana su sasvim dovoljni.

Žene treba da dižu samo lagane tegove
Na početku je važno krenuti sa laganim opterećenjem, ali vremenom treba povećavati težinu koju dižete. Treniranje sa istom težinom usporava napredak.

Moraćete da utrošite sate da biste videli rezultate
Nije potrebno utrošiti sate i sate da biste vidjeli rezultate, već izazvati tijelo. Problem je što mnoge žene izvode vježbe s laganim bućicama jer vjeruju da će ih teški tegovi učiniti muškobanjastima. To je razlog zbog kog ne vide rezultate. Važno je izazvati tijelo i eksperimentisati sa vježbama da biste došli do željenog cilja.