Kako pravilna probava može pomoći u regulaciji tjelesne težine?

Zdrava probava 09. aug 202408:00 0 komentara

Mnogi ljudi u današnje doba se suočavaju s prekomjernom tjelesnom težinom. Ona je obično posljedica neuravnotežene prehrane, nedostatka tjelesne aktivnosti i genetskih predispozicija pojedinca. Na nakupljanje kilograma također mogu utjecati neki lijekovi te uglavnom sjedilački način života, koji u sve većoj mjeri zahtijevaju suvremena radna mjesta.

Nedostatak vremena za pravilnu prehranu često nas prisiljava na brze obroke, stoga učestalo posežemo za hranom s visokim energetskim unosom, bogatom aditivima, jednostavnim šećerima i zasićenim mastima. Nerijetko se hranimo visoko procesuiranom hranom i unosimo premalo vlakana (voća, povrća, mahunarki i cjelovitih žitarica).

Sve to negativno djeluje na našu mikrobiotu, njezinu raznolikost i brojnost, a ona ima brojne važne uloge u našem tijelu, među kojima su sljedeće:

  1. pomaže u metabolizmu teško probavljive hrane;

2. regulira i uravnotežuje naš imunološki sustav, jer utječe na ravnotežu upalnih i protuupalnih procesa u crijevima;

3. sprječava prekomjeran rast štetnih bakterija i održava ravnotežu između korisnih i štetnih bakterija;

4. održava integritet crijeva.

Koji način prehrane povoljno djeluje na crijevnu mikrobiotu?

Mediteranska prehrana. Brojna istraživanja pokazuju da mediteranska prehrana ima iznimno pozitivan učinak na crijevnu mikrobiotu. Osobe koje uglavnom slijede mediteransku prehranu imaju veću mikrobnu raznolikost, bolji omjer korisnih i štetnih bakterija, što vodi do boljeg integriteta crijeva i boljeg funkcioniranja imunološkog sustava, kao i manjeg rizika od razvoja različitih kroničnih bolesti povezanih s upalama niskog stupnja.

Značajke mediteranske prehrane uključuju:

  • visok unos biljnih namirnica, posebno voća, povrća, maslina i maslinovog ulja, orašastih plodova, mahunarki te aromatičnih začina i bilja;
  • visok unos vlakana, uključujući ona s prebiotičkim svojstvima (češnjak, luk);
  • visok unos ugljikohidrata s niskim glikemijskim indeksom (mahunarke, cjelovite žitarice);
  • viši unos nezasićenih masnih kiselina te omega-3 masnih kiselina iz ribe;
  • viši unos biljnih proteina;
  • nizak unos životinjskih proteina, procesuirane hrane i zasićenih masti;
  • umjeren unos mliječnih proizvoda.

Takvom prehranom osiguravate veću mikrobnu raznolikost, što vodi do boljeg općeg zdravlja i fizičke dobrobiti. Dodate li tome još i redovitu umjerenu tjelesnu aktivnost, kvalitetan odmor te izbjegavate li suvišan stres, kilogrami će s vremenom početi nestajati.

Probavi pomaže i Donat.

Redovito pijenje prirodne mineralne vode Donat ima povoljan učinak na vašu probavu. Donat djeluje kao osmotski laksativ, što znači da pomaže tijelu očistiti ostatke otpadnih tvari. Za njegov laksativni učinak zaslužni su magnezijev i natrijev sulfat, koji također potiču izlučivanje kolecistokinina probavnog hormona koji sudjeluje u složenim mehanizmima regulacije apetita. Magnezij dodatno opušta mišiće probavnog trakta te pomaže sulfatima u poticanju peristaltike. Za podršku probavnom sustavu, možete ga piti stalno i dugoročno:

Donat

Pijte ga polako i neka on bude sobne temperature.

Kombinacijom uravnotežene i raznolike mediteranske prehrane te redovitog pijenja Donata, možete očistiti tijelo od otpadnih tvari, osigurati uravnoteženu crijevnu mikrobiotu te postići i dugoročno održavati optimalnu tjelesnu težinu. Na taj način bez problema ćete doći do zdrave tjelesne težine koja će dugoročno ostati takva.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!