Opušteno ljeto bez zatvora: pogledajte recept

Zdrava probava 01. jul 202418:02 0 komentara
PR

Ljeto je konačno stiglo u punom sjaju, donoseći sa sobom duge, tople dane koji samo pozivaju na opuštanje i bezbrižnost. U narednim sedmicama ćemo svoju svakodnevicu preoblikovati u ležerniju i opušteniju verziju sebe, uživajući u trenucima odmora i predaha od svakodnevnih obaveza. Ovo vrijeme za mnoge znači predah od ustaljene rutine, što donosi mnoge blagotvorne efekte na mentalno zdravlje – osjećaj lakoće, smanjenog stresa i veću povezanost sa prirodom i samim sobom. Ipak, ove promjene, iako ugodne, mogu dovesti do nekih problema s našom probavom.

Često se dešava da je probavni sistem nešto manje sposoban da izdrži nagle promjene u ishrani, ritmu obroka i svakodnevnih aktivnosti, što može izazvati probavne poremećaje. Stoga je važno da u ljetnim mjesecima održavate uravnoteženu ishranu i redovne obroke kako biste izbjegli nepotrebne probleme i u potpunosti uživali u svim radostima koje ljeto donosi.

Na odmoru se često susrećemo sa zatvorom, koji se može ublažiti redovnom fizičkom aktivnošću i uravnoteženom ishranom. Međutim, ljeti je uravnotežena ishrana poseban izazov, jer visoke temperature odvraćaju od dugotrajnog stajanja iza peći i pripremu zdravih obroka. Ipak, upravo ljeti, kada je dostupno mnogo svježih sezonskih namirnica, najlakše je kreirati hranjive i uravnotežene obroke. Lako možemo uključiti širok spektar svježeg voća i povrća u našu ishranu i pripremiti osvježavajuće salate, hladne juhe ili brze grickalice koje ne zahtijevaju puno vremena za pripremu, kao što je recept u nastavku za salatu od avokada i krastavaca sa tunjevinom ili kvinojom.

Sastojci:

  • 1 manji zreli avokado
  • 150 g tune u maslinovom ulju – zamijenite sa 1 šoljom kuhane kinoe u veganskoj verziji
  • 150 g krastavaca
  • ½ srednje glavice crvenog luka
  • 1/2 kašike limunovog soka
  • prstohvat soli
  • prstohvat bibera
  • 1 kašičica sitno isjeckanog svježeg peršina
  • 1/2 kašičice bosiljka
  • 4 manja lista salate Iceberg
PR

Postupak:

Prerežite avokado na pola, uklonite sjemenku i izdubite ga. Zgnječite meso avokada i pomiješajte ga sa sitno isjeckanim crvenim lukom i isjeckanim krastavcima na kockice. Na kraju dodajte tunjevinu ili kvinoju, koja je prethodno skuhana prema uputstvima na pakovanju. Sve sastojke pomiješajte ravnomjerno i dobro, začinite svježim i suhim začinima te dodajte limunov sok. Izrežite listove salate i pomiješajte sa ostalim sastojcima.

0,5 l Donata dnevno

Redovno konzumiranje 0,5 l prirodne mineralne vode Donat dnevno može vam pomoći kod zatvora. Zahvaljujući jedinstvenoj kombinaciji minerala, Donat je odlično rješenje za zatvor, jer djeluje kao prirodni osmotski laksativ, omogućava regulaciju probave bez nuspojava.

Za maksimalnu efikasnost, također ga treba pravilno konzumirati. Ako se na putu pojavi zatvor, preporučujemo:

  • Ujutro na prazan želudac popiti 0,2 – 0,3 l Donata.
  • Uvečer – prij večere – popijte još 0,2 l.
PR

Popijte ga brzo, ujutro zagrijanog na 30-37°C, a u večernjim satima na sobnoj u večernjim satima. Donat u okviru ovog programa možete piti redovno ili više puta tokom pet uzastopnih dana sa dvodnevnom pauzom.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!