​Osam suplemenata koje Korejci uzimaju kako bi ostali zdravi i mladi

Zdrava probava 24. jan 202407:42 0 komentara
Pexels

Reputacija Korejaca za zdravlje i mladolikost može se pripisati raznim faktorima. Prehrana bogata hranom bogatom hranjivim tvarima poput povrća, ribe i fermentiranih proizvoda pridonosi općem blagostanju.

Redovita tjelesna aktivnost, često integrirana u njihov svakodnevni život, potiče kondiciju. Osim toga, kulturološke prakse, poput snažnog naglaska na njegu kože i aktivnosti za smanjenje stresa poput tradicionalnih čajeva i praksi opuštanja, igraju važnu ulogu u održavanju zdravog načina života.

Genetika, preventivna zdravstvena skrb i društveni fokus na uravnotežen život dodatno pridonose dugovječnosti i vitalnosti uočenoj u korejskoj populaciji, prenosi timesofindia.com.

Evo nekoliko dodataka prehrani koje Korejci često uključuju u svoju rutinu za promicanje cjelokupnog zdravlja i vitalnosti.

1) Crveni ginseng

Crveni ginseng, dobro poznati tradicionalni korejski lijek, cijenjen je zbog svojih adaptogenih svojstava. Vjeruje se da povećava otpornost na stres, podiže razinu energije i poboljšava kognitivne funkcije. Crveni ginseng često se konzumira u raznim oblicima, uključujući kapsule, ekstrakte ili kao sastojak čajeva i tonika.

2) Omega-3 masne kiseline

Pronađene u izobilju u masnoj ribi poput lososa i skuše, omega-3 masne kiseline neophodne su za zdravlje srca i kognitivne funkcije. Budući da ne konzumiraju svi redovito ribu, mnogi Korejci odlučuju se za dodatke prehrani omega-3, osobito one dobivene iz ribljeg ulja ili algi. Ovi su dodaci cijenjeni zbog svog potencijala da podrže zdravlje kardiovaskularnog sustava i smanjuju upale.

3) Vitamin D

Unatoč tome što je Južna Koreja zemlja s obiljem sunčeve svjetlosti, nedostatak vitamina D zabrinjava u Južnoj Koreji zbog čimbenika načina života poput dugog radnog vremena. Vitamin D je neophodan za zdravlje kostiju, imunološku funkciju i regulaciju raspoloženja. Suplementi vitamina D, osobito tijekom zimskih mjeseci ili za one koji su ograničeno izloženi suncu, obično se uzimaju za rješavanje nedostataka.

4) Kolagen

Kolagen je protein koji pruža strukturnu potporu koži, kosi i noktima. Prepoznajući ulogu kolagena u održavanju mladenačke kože, mnogi Korejci uključuju dodatke kolagena u svoj režim ljepote. Vjeruje se da ti dodaci promiču elastičnost kože, hidratiziraju je i smanjuju pojavu bora.

5) Probiotici

Probiotici, poznati po promicanju zdravlja crijeva, postaju sve popularniji u Južnoj Koreji. Fermentirana hrana poput kimchija, jogurta i drugih tradicionalnih korejskih jela pridonosi unosu korisnih bakterija. Međutim, kako bi osigurali dosljedan i koncentriran izvor, mnogi Korejci također konzumiraju probiotičke dodatke za podršku zdravlju probavnog sustava i jačanju imunološkog sustava.

6) Vitamin C

Vitamin C je poznat po svojim antioksidativnim svojstvima i ulozi u promicanju snažnog imunološkog sustava. Korejci često u svoju prehranu uključuju namirnice bogate vitaminom C poput citrusa, bobičastog voća i zelenog povrća. Dodatno, suplementi vitamina C obično se uzimaju, posebno tijekom sezone prehlade i gripe, za jačanje imunološke funkcije i promicanje cjelokupnog zdravlja.

7) Kurkuma

Kurkuma, glavna namirnica u korejskoj kuhinji, sadrži kurkumin, spoj poznat po svojim protuupalnim i antioksidativnim svojstvima. Prepoznajući potencijalne zdravstvene dobrobiti, mnogi Korejci konzumiraju dodatke kurkume za zdravlje zglobova, za ublažavanje upale i podržavanje opće dobrobiti.

8) Ekstrakt zelenog čaja

Zeleni čaj stoljećima je sastavni dio korejske kulture, slavljen zbog svojih brojnih zdravstvenih prednosti. Dodaci ekstrakta zelenog čaja, bogati polifenolima i antioksidansima, često se uzimaju zbog svog potencijala za poticanje metabolizma, pomoć u regulaciji tjelesne težine i podržavaju zdravlje kardiovaskularnog sustava.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!