Utjecaj zdravlja probave na dobrobit cijelog tijela

Zdrava probava 26. feb 202411:51 0 komentara
Donat

Nervoza. Nelagoda. Leptirići u stomaku. Iako se ovi izrazi često povezuju s emocionalnim stanjima zabrinutosti, ljutnje, tuge ili uzbuđenja, oni su zapravo odraz kompleksnog odnosa između naših crijeva i mozga.

Naučnici tvrde da naša crijeva nisu samo organi za probavu – ona funkcionišu kao komunikacijski centar koji značajno utječe na naše opće zdravlje i dobrobit, zbog čega ga često nazivamo najvažnijim organom u tijelu. Ova povezanost, koju nazivaju “mozak u stomaku”, nije odgovorna samo za optimalnu probavu, već i za regulaciju drugih važnih tjelesnih funkcija. Mozak i crijeva su u stalnoj interakciji, odlučuju šta, kada, koliko i koliko brzo jesti i piti. Naprimjer, kada pojedemo posebno mastan obrok, crijeva i mozak “razgovaraju” i odlučuju zadržati tu hranu u želucu malo duže nego kod lakšeg obroka. Tek kada se hrana dovoljno razgradi, bit će poslana na daljnju preradu u tanko crijevo.

Mozak i crijeva stalno su u interakciji

Probavni sistem nije samo odredište gdje tijelo prima i apsorbuje hranjive materije te izlučuje otpad; također je ključna linija odbrane u borbi protiv bolesti. Naša crijeva imaju ključnu ulogu u osiguravanju temelja – od proizvodnje energije do ravnoteže hormona, od zdravlja kože do mentalnog blagostanja – dakle ulogu u procesima koji održavaju cijelo tijelo zdravim. Razumijevanje važnosti dobrog stanja probave ključno je ne samo za zdravlje probave, već i za cjelokupnu dobrobit i mentalno zdravlje.

Crijeva proizvode serotonin, hormon sreće

Crijeva imaju ključnu ulogu, uz mozak, i u kontroli stresa, što utječe na naše raspoloženje i opće mentalno stanje. Ne samo da su crijeva ispunjena nervnim ćelijama koje primaju i prenose informacije u mozak, već također proizvode više od 90% tjelesnog serotonina, hormona koji pomaže u regulaciji našeg raspoloženja ili osjećaja. Kada probava nije optimalna, to može da utječe i na proizvodnju neurotransmitera poput serotonina. Nizak nivo serotonina povezan je s većim rizikom za razvoj anksioznosti, depresije i drugih mentalnih problema. Briga o zdravoj probavi zato je ključna za održavanje ravnoteže ne samo u tijelu, već i u umu. Brinite o svojoj probavi, brinite o sebi – to je temelj vaše dobrobiti i zdravlja.

Briga o probavi uz pomoć Donata

Uz zdrave životne navike, u brigu za probavu možemo da uvedemo i Donat, prirodnu mineralnu vodu koja svojom jedinstvenom kombinacijom minerala pozitivno utječe na funkciju naše probave, pročišćuje tijelo od ostataka otpadnih materija i time utječe na dobrobit cijelog tijela. Donat nije voda namijenjena hidraciji, ali je važno da ga pravilno pijete, 0,5 l svaki dan, kako biste postigli maksimalno djelovanje.

PR

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!