Zdravstvene prednosti povezane sa konzumiranjem kafe bez kofeina

Zdrava probava 08. apr 202407:33 0 komentara
Shutterstock

Kafa bez kofeina sviđa se mnogim ljudima koji su osjetljivi na kofein ili ga samo pokušavaju manje konzumirati.

U njoj se nalazi gotovo 97 posto manje kofeina nego u običnoj kafi, ali zadržava okus i osjećaj ispijanja kafe. Međutim, postavlja se pitanje je li pijenje kafe bez kofeina zdravije od obične kafe. Provjerite koje zdravstvene dobrobiti povezuju s kafom bez kofeina.

Zdraviji mikrobiom crijeva

Kafa bez kofeina sadrži antioksidanse koji mogu podržati zdravlje crijeva. Dijetetičarka Lauren Manaker tvrdi: “Za zdravlje crijeva, kava bez kofeina može pozitivno pridonijeti promicanju rasta korisnih crijevnih bakterija zbog visokog sadržaja dijetalnih fenolnih spojeva, bez potencijalnih gastrointestinalnih smetnji koje ponekad izaziva kofein.”

Manji rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti

Kako prenosi Eating Well, istraživanje iz 2022. godine, objavljeno u European Journal of Preventive Cardiology, pokazalo je da kafa bez kofeina, zajedno s mljevenom i instant kafom, može biti povezana sa smanjenim rizikom od razvoja kardiovaskularnih bolesti. Ispitanici u istraživanju koji su dnevno pili od jedne do tri šalice kafe bez kofeina imali su najmanji rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti.

Poboljšana funkcija jetre

Veliko istraživanje iz 2014. godine pokazalo je da je redovna konzumacija kafe i kave bez kofeina povezana sa zdravijim razinama jetrenih enzima, dovodeći u pitanje ideju da je to povezano s kofeinom. Istraživači koji stoje iza provedenog istraživanja smatraju da su antioksidansi, poput fenolnih spojeva, možda odgovorni za to, prenosi Index.hr.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!