Žgaravica SOS: Strategije u slučaju tegoba

Zdrava probava 01. apr 202410:38 0 komentara
Shutterstock

Žgaravica je izuzetno neprijatan osjećaj koji doživljavamo kao pekuću bol ili nelagodu u predjelu prsnog koša, a može da se proširi prema vratu ili grlu. Taj osjećaj povezan je s podizanjem želučane kiseline. Prema istraživanjima, čak 80% ljudi koji imaju probleme s probavom također imaju tegobe i sa žgaravicom (Donat medical research).

Žgaravica ne uzrokuje samo žarenje ili gorak ukus u ustima, već može da uzrokuje i mučninu, povraćanje, otežano gutanje i osjećaj teškog tereta u prsima. Kvalitet života snažno je povezan s općom dobrobiti; zato se ljudi često zbog žgaravice žale na nelagodu, ograničenja u jedenju određene hrane i obavljanju različitih aktivnosti, poput trčanja naprimjer.

Šta možemo da učinimo u slučaju tegoba sa žgaravicom?

Najveći značaj pridaje se promjenama u načinu života, posebno načinu ishrane:

1. Smanjite tjelesnu masu ako je prekomjerna. U tome mogu da vam pomognu različiti Donatovi programi zdravlja.

2. Izbjegavajte preusku odjeću.

3. Smanjite ili prestanite s konzumacijom alkohola i duhana.

4. Izbjegavajte teške fizičke napore koji opterećuju vaše tijelo i želudac.

5. U slučaju uzimanja određenih lijekova, razgovarajte sa svojim ljekarom o tome šta bi moglo da uzrokuje žgaravicu.

6. Jedite što manje masne hrane.

7. Izbjegavajte ležanje neposredno nakon obroka.

8. Svaki dan pijte Donat za olakšavanje žgaravice na potpuno prirodan način, prema preporukama kako ga piti kad osjetite žgaravicu.

Neka hrana može da uzrokuje značajno povećanje proizvodnje želučane kiseline pa bi zato, ako često imate tegobe sa žgaravicom, ova hrana trebala rijetko da bude na vašem tanjiru:

• Masna hrana

• Čokolada

• Citrusi

• Kafa

• Paradajz i proizvodi od njega

• Luk

• Bijeli luk

• Ljuti začini

Kako Donat može da pomogne?

Donat ima visok sadržaj minerala (natrijum, magnezijum, sulfat, hidrogenkarbonat). Hidrogenkarbonati u obliku natrijuma, kalcijuma i magnezijevih soli djelomično neutrališu želučanu kiselinu. Donat ublažava peckanje u želucu i/ili jednjaku, obično odmah nakon pijenja. Donat olakšava žgaravicu na potpuno prirodan način i zato je uz uravnoteženu ishranu i zdrav način života, odlična pomoć pri olakšavanju žgaravice.

Kako piti Donat ako patite od žgaravice?

Donat može da se pije svaki dan jer je to prirodna mineralna voda koja ne ne uzrokuje ovisnost.

Svaki korak prema olakšavanju tegoba sa žgaravicom korak je prema boljoj kvaliteti života i cjelokupnoj dobrobiti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!