Znakovi da pijete previše vode

Zdravlje 06. sep 202214:14 0 komentara
Shutterstock

Prekomjeran unos vode u organizam može dovesti do disbalansa elektrolita.

Svi znamo koliko je hidratacija važna, osim regulacije tjelesne temperature, pijenje dovoljno vode je od vitalnog značaja za detoksikaciju i trebalo bi biti prioritet tokom dana. Ali, možemo li popiti previše vode?

Dok idealna količina vode varira od osobe do osobe, ovisno o geografskoj lokaciji, tipu tijela i još mnogo toga, iako je mnogo potrebno da bi se došlo do tačke “pretjerane hidratacije“, moguće je popiti previše vode.

“U prekomjernoj hidrataciji višak vode razblažuje koncentraciju elektrolita u krvi, izazivajući neravnotežu u mnogim sustavima tijela”, rekla je doktorica Catherine Waldrop za Mind Body Green.

Pijenje previše vode može čak dovesti i do disbalansa elektrolita koji se zove hiponatremija, što može imati neke poprilično grube nuspojave na tijelo. Blagu hiponatremiju karakteriziraju simptomi gastrointestinalnog trakta, mučnina, povraćanje, gubitak apetita…

Srećom, relativno je malo vjerovatno da ste previše hidratizirani, jer bi to zahtijevalo da pijete ekstremne količine vode dnevno. Međutim, ako je vaš urin potpuno proziran, može biti znak da trebate smanjiti količinu vode koju pijete, prenosi Nova.rs.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad