Čiju politiku vode međunarodni pregovarači u BiH?

BiH 08. dec 202111:09 > 13:05 1 komentar

Njemačka nije spremno pristupila imenovanju Christian Schmidta za visokog predstavnika u BIH smatra politički analitičar Bodo Weber, koji je u razgovoru za N1 ocjenio da u BIH dominiraju međunarodni igrači koji vode privatne politike.

„Kancelarka i gospodin Schmidt su ušli u ideju njegovog kandidovanja bez jasne slike onoga što se dešava u Bosni i Hercegivini, pogotovo bez jasne slike međunarodnih igrača“, rekao je Weber.

U razgovoru za N1, ovaj njemački stručnjak za Balkan posebno se osvrnuo na rad predstavnika EU na izmjenama Izbornog zakona BiH, koji su se u poslednjih mjesec dana intezivirali.

„Međunarodni igrači su antizapadni i potpuno su se oteli kontroli. Eichhorst i Sattler potpuno vode svoju privatnu politiku u odnosu na prestonice“, smatra sagovornik N1.

Osvrćući se na angažman američkog izaslanika Matthewa Palmera, Weber kaže da on nastavlja Trampovu politiku. Cijeli projekat se, tvrdi Weber, pretvorio u lični projekat, kome se niko u, kako navodi, State Departmentu ne protivi.

„Gospodin Palmer vodi privatnu politiku kojoj je krajnji cilj neki prljavi deal“, zaključuje Weber.

Na koncu, Weber zaključuje da će sa neuspjehom pregovora koji se vode u vezi sa Izbornim zakonom otići i američki pregovarač Palmer, te da će nakon toga nastupiti snažnija politika nove američke administracije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare