United Grupa kupuje grčki Forthnet

Biznis 01. jun 202010:28 > 10:35
Izvor: N1

United Grupa, vodeći telekomunikacioni i medijski operator u jugoistočnoj Evropi, postigla je dogovor o preuzimanju značajnog manjinskog udjela u Forthnetu, uspješnoj grčkoj telekomunikacionoj kompaniji.

U okviru transakcije, United Grupa će preuzeti sve kreditne obaveze, konvertibilni dug i 36 posto akcijskog kapitala Kompanije, nakon uspješno završenih pregovora sa Nacionalnom bankom Grčke, Alpha bankom, Piraeus bankom i Attica bankom, kao prodavcima.

Transakcija, čiji se detalji neće objavljivati, u procesu je standardnih regulatornih odobrenja.

Nakon Vivacoma i Tele2 Hrvatska u 2020. godini, ova investicija prestavlja treću veliku transakciju od kada je BC Partners preuzeo United Grupu u martu 2019, zahvaljujući čemu će veličina prihoda United Grupe nakon završetka akvizicija preći 1.7 milijardi eura.

Ulazak kompanije na grčko tržište predstavlja još jedan korak u njenoj evropskoj strategiji rasta i dodatno potvrđuju poziciju lidera u industriji u kojoj posluje, od sada u osam zemalja širom regiona. Forthnet je vodeći provajder usluga kućne zabave i komunikacija u Grčkoj. Zapošljava blizu 1.000 ljudi, i pruža usluge za gotovo 700.000 korisnika i preko 40.000 kompanija, navode iz United Grupe.

“Drago nam je što će se Forthnet pridružiti United Grupi i u isto vreme sam uzbuđena što nastavljamo da jačamo naše poslovanje i pružamo našim korisnicima širom regiona širok spektar vrhunskih usluga. Vidimo veliku priliku u saradnji sa Forthnet-om, kako bismo im omogućili dalji rast usluga televizije i ulazak na tržištu mobilne telefonije i sa zadovoljstvom proširujemo naše prisustvo ulaskom na grčko tržište”, rekla je Viktorija Boklag, izvršna direktorica United Grupe.

“Poslovni model, menadžment, tehnologija i regionalno liderstvo United Grupe su ključni pokretači njenog organskog rasta, koji se dodatno ubrzao sticanjem i integrisanjem jakih lokalnih biznisa. Pozicija Forthneta kao dinamičnog domaćeg igrača pruža nam snažno uporište za širenje na rastuće i evoluirajuće grčko tržište koje vidimo kao stratešku lokaciju United Grupe. Radujemo se što ćemo sarađivati sa Forthnetom na daljem širenju usluga koje on može ponuditi kupcima”, dodao je Nikos Stathopoulos, partner u BC Partners i predsjednik United Grupe.

“Današnji sporazum je događaj od strateškog značaja za grčko tržište telekomunikacija i televizije. Ulazak United Grupe, vodećeg telekomunikacionog i medijskog provajdera u regionu, potvrđuje stratešku vrednost Forthneta i daje nove perspektive našoj kompaniji. Značajan rast tržišta interneta i televizije na kojima smo već aktivni, kao i potencijal usluga mobilne telefonije koju pripremamo da pokrenemo, stvara snažno investiciono okruženje za nas i mogućnost da iskoristimo znanje i iskustvo menadžmenta, mreže i tehnologije United Grupe”, rekao je generalni direktor Forthneta gospodin Panos Papadopoulos.

U okviru United Grupe posluje i TV N1.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad