Autoceste FBiH: Konkurs za nastavak izgradnje tunela Hranjen naredne sedmice

Biznis 13. maj 202213:28
JP Autoceste FBiH

U Sarajevu je u četvrtak održan sastanak direktora Javnog poduzeća (JP) "Autoceste FBiH" Elmedina Volodera i direktorice Kantonalne direkcije za ceste pri Ministarstvu za gospodarstvo Bosansko-podrinjske županije Goražde Sanele Avdibegović na temu nastavka aktivnosti na izgradnji projekta brza cesta Prača - Goražde.

Na sastanku su sudjelovali i šef Odjela za studijsku dokumentaciju, socijalnu i okolišnu politiku JP “Autoceste FBiH” Amir Fejzić i suradnik iz Direkcija za ceste Bariz Kazagić, priopćeno je iz JP “Autoceste FBiH”.

Kako kažu, dogovoreni su detalji na nastavak izgradnje tunela Hranjen, odnosno najvažnijeg objekta u okviru izgradnje brze ceste kao strateškog punog pravca za približavanje Sarajeva i Goražda.

Naredne sedmice JP “Autoceste FBiH” će raspisati konkurs za nastavak izgradnje tunela Hranjen u vrijednosti od 35 milona maraka, a sredstva su osigurana u budžetu Vlade FBiH za ovu godinu.

“Razmotrit će se mogućnost preraspodjele sredstava u iznosu od 10 milona maraka namijenjenih za izgradnju spojnih cesta tunela Hranjen na lokalnu mrežu prometnica, za potrebe eksproprijacije i/ili izgradnje pristupnih cesta ispred i iza tunela Hranjen”, navodi se u priopćenju.

Projektanti treba da dostave troškove građenja brze ceste i eksproprijacije po lotovima kako slijedi, i to: Lot 1: od M5 do tunela Hranjen, Lot 2: tunel Hranjen, Lot 3: od tunela Hranjen-do Pobjede i Lot 4: od Pobjede do Sopotnice.

Istaknuli su kako će, nakon što projektanti dostave podatke za projekt, biti organiziran novi sastanak predstavnika Vlade FBiH, Ministarstva prometa i komunikacija FBiH, Ministarstva financija FBiH, JP “Autocesta FBiH” i BPK Goražde.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar