Bosna i Hercegovina bi 30. novembra mogla postati članica WTO-a

Biznis 06. jul 202114:18
Izvor: N1

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac razgovarao je danas putem videolinka s generalnom direktoricom Svjetske trgovinske organizacije (WTO) Ngozi Okonjo-Iweala o prijemu BiH u ovu svjetsku asocijaciju.

Generalna direktorica Iveala informisala je Košarca da su procjene WTO da bi bilo poželjno da BiH do kraja augusta usvoji odluku o kvalitetu naftnih tečnih goriva te do kraja oktobra okonča bilateralne pregovore sa Ruskom Federacijom, kako bi BiH na Generalnoj skupštini ove organizacije 30. novembra u Ženevi mogla postati članica Svjetske trgovinske organizacije.

Ona je naglasila da je stav Sekretarijata WTO da BiH u ovom trenutku prednjači u odnosu na druge zemlje u procesu pristupanja ovoj organizaciji te izrazila punu podršku u ostvarenju postavljenog cilja.

WTO znači mnogo benefita za privredu

Košarac je naglasio da je punopravno članstvo u WTO jasan cilj BiH te apsolutni prioritet Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH u aktuelnom mandatu.

“Potpuno smo posvećeni realizaciji ovog cilja, jer članstvo u WTO znači mnogo benefita za domaću privredu, prvenstveno s aspekta lakšeg pristupa stranim tržištima pod ravnopravnim uslovima”, poručio je Košarac.

Kako je saopćeno iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Košarac je informisao sagovornicu o koracima koje je Ministarstvo u proteklih godinu i po preduzelo kada je u pitanju ispunjavanje uslova za pristup ovoj svjetskoj asocijaciji.

Potrebno usaglasiti “pravo trgovanja”

Istakao je da je u oblasti multilateralnih pregovora o vanjskotrgovinskom režimu BiH ostalo otvoreno pitanje koje se odnosi na tzv. pravo trgovanja, koje je neophodno usaglasiti s predstavnicima Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Napomenuo je da je BiH do sada zaključila bilateralne pregovore i potpisala protokole sa 17 zemalja članica WTO te da je ostalo otvoreno pitanje usaglašavanja određenih elemenata bilateralnog pregovora s Ruskom Federacijom za čiju završnu fazu je neophodno donošenje odluke o kvalitetu naftnih tečnih goriva u BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar