Počela rekonstrukcija terminala: “Da imamo zalihe, gorivo ne bi bilo iznad 3 KM”

Biznis 06. jun 202213:20 > 13:362 komentara
Izvor: N1

Federacija Bosne i Hercegovine konačno dobija zalihe naftnih derivata nakon 25 godina. Naime, nakon što su ranije započeli radovi na rekonstrukciji terminala u Bihaću, sada su pokrenuti radovi rekonstrukciji terminala u Sarajevu u Općini Ilidža u naselju Blažuj.

Federacija BiH raspolagaće u skorije vrijeme s novih 42 miliona litara naftnih rezervi, izjavili su resorni ministar Nermin Džindić i Hermedin Zornić, direktor “Operator – Terminali Federacije”.

“Kad to uporedimo sa 5.9 miliona litara terminala u Tešnju i Živinicama, te kada uporedimo s nekih 80 miliona našeg terminala u Pločama, možemo sigurno reći da završetkom ovog projekta, imamo trećinu ispunjenih zahtjeva što se tiče obaveza prema EU i Evropskoj energetskoj zajednici”, kaže Džindić.

Izjavio je i kako “do 01.01.2023. godine nema promjene u cijeni plina i električne energije”.

Zornić je prilikom pokretanja radova na rekonstrukciji terminala u Blažuju istakao je značaj terminala pogotovo u situaciji u kojoj se sada nalazimo odnosno sve većeg rasta cijena nafte i naftnih derivata zbog invazije Rusije na Ukrajinu.

“Onog momenta kada mi zapunimo naše obvezujuće rezerve koje se traže na tromjesečnoj razini u na nivou ukupno prodatih roba u toku fiskalne godine, mi možemo sa ovim kapacitetima i gabaritima odgovoriti da se ne dešavaju ova, da se slobodno izrazim ova divljanja maloprodajnih cijena koji smo živi svjedoci (…) Mi bi preko resornog ministarstva, (da imamo rezerve op.a) da izađemo sa količinama kako bi zaustavili to divljanje”, pojasnio je Zornić.

Na novinarsko pitanje, da li bi cijene bile iznad 3 KM, Zornić kaže:

“Ne, ne, ne”, kategorično je kazao Zornić.

Izvor: N1
Izvor: N1
Izvor: N1
Izvor: N1
Izvor: N1
Izvor: N1
Izvor:
Izvor: N1

Osim Bihaća gdje bi radovi trebali biti okončani u narednih godinu dana i terminala u Sarajevu, planira se još jedan u Mostaru gdje bi radovi trebali biti započeti do kraja godine.

Podsjećamo, kompanija Operator – Terminali Federacije nastala je od kompanije Energopetrol odnosno njeni veleprodajni kapaciteti su ostali u vlasništvu Federacije BiH koji su postali zasebno pravno društvo dok je ostatak kompanije Energopetrol preuzeo konzorciji INA/MOL.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar