Presjek Sarajevo Film Festivala

Kultura 20. aug 201617:32 > 18:48
SFF

Filmovi koji su izazvali najviše reakcija su Sarajevske ruže, Rogera Richardsa, i Scream For me Sarajevo, Tarika Hožića, ali i film Opsada, Remi Ourdana. Za ove filmove tražila se i projekcija više.

22. godine poslije, crveni tepih Sarajevo film festivala sjajniji je nego ikada prije! Godina priprema za festival, urodila je plodom..

I bilo je sunčano. Prohladno, ali to nije umanjilo euforiju festivala, a ni njegov cilj. SFF ove i prethodnih godina akcenat stavlja na razvoj regionalne industrije, koprodukcije i saradnje, kao i usavršavanje mladih.

Tradicionalni predktoktel i zabava prije samog svečanog otvorenja okupio je sva eminentna imena bh. filmske scene, ali i kulture, muzike…

Nezaobilazni crveni tepih gažen je 9 dana festivala.. Najveće zvijezde Hollywooda, regiona, kako filma tako muzike, kulture, ali i mnoštvo građana koji su bili dijelom festivala, ostavili su svoj trag na tepihu festivalskog trga..

Vatrometom na gala prijemu u Hotelu Evropa, ozvaničen je početak festivala. Festivalska ulica, barovi i ostale kote za partije bile su krcate svake večeri..

…koncerti Bajaga, Zabranjeno Pušenje, Hladno pivo, Skroz...partiji elektronske muzike.

Drugu noć, drugo priznanje počasno srce Sarajeva za izvanredan doprinos filmskoj umjetnosti primio je jedan od najistaknutijih i najprovokativnijih britanskih režisera današnjice, Stephen Frears..

SFF velika je škola, prilika i obaveza za mlade filmeske talente. Ove godine program “I heart” okupio je 50 mladih i kritičara iz regiona.

Žila kucavica festivala, CineLink, postoji već 14 godina. Ove godine okupio je 1.000 flmskih stručnjaka koji će u naredne tri godine stvarati filmove koji tradicionalno osvoje sjajne nagrade na svjetskim filmskim festivalima. Uspjeh ovogodišnjeg CineLinka je inicijativa HBO produkcije da svake godine snimi po jednu seriju iz Adria regije.

Filmovi koji su izazvali najviše reakcija su “Sarajevske ruže”, Rogera Richardsa, i “Scream For me Sarajevo”, Tarika Hožića, ali i film “Opsada”, Remi Ourdana. Za ove filmove tražila se i projekcija više.

Ove godine 11 filmova borilo se za status najboljeg koji će kući odnijeti Srce Sarajeva. Prikazano je 223 filma iz 61. države.

Sarajevo Film Festival ove godine je bio domaćin Dana ljudskih prava, koji se organizuje u saradnji s Ambasadom Švicarske i Saveznim ministarstvom vanjskih poslova Švicarske. Upriličen je poseban program u sklopu kojeg je u kinu Meeting Point prikazan film “U društvu vjernika”, reditelja Mohammeda Ali Naqvia i Hemala Trivedia te je održana i panel-diskusija. Tema ovogodišnjeg panela Dana ljudskih prava bila je: Da li se kroz obrazovanje možemo boriti protiv nasilnog ekstremizma?

Tradicionalno, Sarajevo film festival ispratit ćemo dodjelom nagrada za najbolje filmove i nagradom publike.. te željno iščekivati 23. Sarajevo film festival.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.