Dickinson oduševljen: Scream For Me Sarajevo ide u svijet

Kultura 21. okt 201613:47 > 14:00
EBBE COMMS

Film Scream For Me Sarajevo na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu osvojio je tri nagrade, a za N1 je potvrđeno da je on spreman za svjetsku distribuciju.

Razgovarali smo sa Nenadom Kovačevićem, alias AudioInFunktion koji je za film “Scream For Me Sarajevo” režisera Tarika Hodžića, u produkciji kuće Prime Time, radio sound design, muziku i mix. Kovačević je za N1 kazao da je Bruce Dickinson pogledao finalnu verziju filma, oduševljen je te da nije napravio niti jednu korekciju.

“Scream For Me Sarajevo je gotov, i pakujemo ga za festivalski život. Svaki film po završetku ekskluzivno ide za festivale, onda se pakuje za kina i TV – tako da i mi idemo tim putem. Imali smo sjajne reakcije na SFF-u, na kraju krajeva – dobili smo trei nagrade, dobili smo pažnju regije – ali i svjetske javnosti”, kazao je u uvodu.

Film će dakle uskoro početi svoj festivalski život, a uskoro se očekuje saopštenje iz Prime Time produkcijske kuće i lidera projekta Adnana Ćuhare gdje će se istaći koje će to sve festivale film obići.

Da život piše romane, one sa sretnim okolnostima, sam primjer je i Kovačević, koji je kao tinejdžer rastao na muzici Iron Maidena.

“Život je stvarno čudo. Kao klinac sam vodio Iron Maiden, i to je bio jedan od glavnih bendova. Godina i godina poslije će se desiti da budem angažovan da radim na filmu Scream For Me Sarajevo, na sound designu, muzici i mixu”, kaže Kovačević koji je za N1 ispričao reakcije Brucea Dickinsona kada je pogledao finale filma:

AudioInFunktion

Kompletna ekipa filma Scream For Me Sarajevo bila je nevjerovatna, kazao nam je Kovačević. “Tarik Hodić, režiser i ekipa oko filma je nevjerovatna. Nevjerovatna energija je stvorena. Film je rađen četiri godine, a radio sam puno projekata – nisam vidio ovoliku energiju i srce za projekat”.

Fudbalskim žargonom rečeno – “svaki član je izginuo na terenu”, te su plodovi rada suštinski bili i očekivani. Potvrda toga je sama reakcija Brucea Dickinsona.

Inače, film za koji postoji mišljenje da je jedan od najvrijednijih filmova o sarajevskoj opsadi, prati događaje dolaska frontmena kultne grupe Iron Maiden, Brucea Dickinsona i njegovog benda u opkoljeno Sarajevo 1994. godine, kada je i održan koncert u Bosanskom kulturnom centru (BKC).

Dickinson je oduševljen finalom filma, tolikov da će u budućnosti vjerovatno s ponosom predstavljati ovaj film koji je produciran i napravljen u Sarajevu. 

Nenad Kovačević –

Ideja o nastanku filma potekla je od autora Jasenka Pašića, dok je režiju ovog dokumentarnog ostvarenja potpisao Tarik Hodžić.

Nenad Kovačević – Audio InFunktion, je producent i DJ iz Sarajeva. Uspješno se bavi audio produkcijom, komponovanjem & sound designom već duži niz godina. Radio muziku i sound design za više pozorišnih predstava, kratkih igranih filmova, dokumentarnih filmova, crtanih filmova , produkciju za bendove, solo artiste i radio.

Vrhunski je poznavatelj stare muzike, bio je sudionik velikih festivala poput Sonar Festivala u Barceloni, Berlin Film Festival, Terraneo Festival, Southern Soul Festival, Sarajevo Jazz Festival, i mnogih drugih. Nastupao širom Europe, Australije, i kompletan prostor bivše Jugoslavije. Više od 15 godina producira radijske emisije, trenutno u eteru kroz RBMA Radio Show.

Može se pohvaliti i sudjelovanjem u Red Bull Music Academy izdanju iz 2006. godine održanom u Melbourneu i Berlinale Talent Campusu, u Berlinu 2008.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook