"Pustinjom" zatvara "Pandoru" – Božo Vrećo nadmašio sam sebe

Kultura 24. dec 201614:57 > 15:12
Mario Ilić

Autor koji neumorno radi, redovno o tome obavještava javnost - ali u svaki svoj projekat uloži sebe je Božo Vrećo. Trenutno je u fazi okončanja priprema novog albuma, koji će nositi naziv "Pandora", a već naredne sedmice će izaći nova pjesma pod nazivom "Pustinja".

Za realizaciju “Pustinje” odlučio je sarađivati sa Mirzom Rahmanovićem, ovdašnoj publici poznat pod pseudonimom Indigo, a spot i pjesma – od kojih ima velika očekivanja i sa nestrpljenjem čeka objavu su u finalnoj fazi, i trebali bi biti dostupni već naredne sedmice.

“Izuzetno sam sretan jer pjesma ‘Pustinja’ je naprosto bila suđena da kao 11. na mom novom albumu ‘Pandora’, zatvori krug i kaže par ključnih riječi o tome. Koliko je sloboda i vaše NE i ne dam bitno kada ste suočeni sa zlim ljudima, nevoljenim i tamom”, kazao je Vrećo u razgovoru za N1.

Prije ostatka priče, pogledajte kako će izgledati naslovnica pjesme “Pustinja”, a koju nam je sam Božo Vrećo ekskluzivno ustupio nekoliko dana prije zvaničnog izlaska spota i pjesme. 

Mario Klein

U pjesmi se kaže “…ovo moje srce nikom ne dam”, što je svojevrsna metafora, kakva – pojasnio je za N1: “Ako ne pripada onoj suđenoj, pravoj osobi, onda neka ne pripadam nikom. Tijelo možeš uzeti, ali moje srce ne. Ono pripada samo jednom”.

Sa novom pjesmom “Pustinja”, Vrećo planira na originalan, jedinstven i jedino njemu svojstven način uplivati u novu, 2017. godinu, a ispričao nam je i kako je nastao proces proizvodnje same pjesme.

Inače, “Pandora” će na tržište izaći 10. januara 2017. godine, i to u Briselu.

“Gratiartis Brisel će izdati album sa promocijom tamo. Ali obećavam biće i potpisivanje albuma i pres-konferencija za medije u Sarajevu”, uz obećanje da će publika, njegovi fanovi i ljubitelji njegovog lika i djela biti na vrijeme informisani o svemu.

Za pjesmu “Pustinja”, Vrećo je odlučio da ne mijenja tim koji dobija. Kazao nam je da su tu njegovi vjerni saradnici i prijatelji prije svega. Naida Đekić je zadužena za šminku, Edo Nuhić za frizuru, dok fotografije koje vidite u prilogu potpisuje Mario Klein, dok je spot režirao Mario Ilić. 

“Bilo je prekrasno raditi sa ovom ekipom, i na pravo magičnom mjestu kao što je to planina Bjelašnica i samo selo Lukomir. Taj dan smo više od kilometar pješačili od automobila do sela, kako bi smo snimli par kadrova”, kazao nam je u razgovoru – samo nekoliko dana prije nego što će publika imati novu čast da uživa u njegovom izvođenju i vizualima koji će pratiti pjesmu.

‘Mars’ na Bjelašnici

Tokom razgovora nam je kazao da je dio puta do Lukomira prozvao “Mars”, jer postoji dio bez rastinja i drveća. Tu se sve i snimalo, do ranog zalaska sunca oko 16:00 sati. “To izgleda kao da nije na ovoj planeti, potpuno zadivljujuće”, pričao nam je Vrećo pun utisaka.

Zašto “Pustinja”, odnosno taj naziv, pojasnio nam je na kraju: “Naziv je izveden iz teksta u kome se kaže da sam ‘bez njega pustinja’, što oslikava svu pustoš i prazninu koja je u njoj, te odaje njeno stanje čežnje kada njen voljeni nije tu”.

U narednih nekoliko dana slijedi ponovno pregledavanje materijala, kozmetičke ispravke na spotu – pa tek onda puštanje u javnost. Reklo bi se, strogo perfekcionistički, jer je Vrećo i sam nekoliko puta u razgovorima kazao da drugačije ne bi ni fukncionisalo.

Inicijalno, spot i pjesma su trebali izaći na Božić, 25. decembra – no pomjereno je samo zbog toga da bi sve ispalo bez najsitnije greške i zamjerke.

Mi vam u prilogu donosimo samo dio fotografija sa snimanja spota, koje su objavljene uz dopuštenje Bože Vreće.

Podsjećamo, Božo Vrećo je 12. dana decembra objavio prvu sevdah uspavanku pod nazivom “Ona spava na postelji od lala”, sa holadnskim umjetnikom Joosom Spijkersom. Autor pjesme je Vrećo, a performans su snimili Igor i Zoran Lešić u Durgerdamu, Holandija.

Mario Klein
Mario Klein
Mario Klein
Mario Klein
Mario Klein
Mario Klein
Mario Klein
Mario Klein
Mario Klein
Mario Klein

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.