Nuhanović: Volio bih da nisam morao napisati "Zbijeg"

Kultura 05. jul 201717:52 > 18:14
N1

Promocija knjige "Zbijeg", autora Hasana Nuhanovića, održat će se 5. jula 2017. godine u Kamernom teatru u Sarajevu.

Emir Hadžihafizbegović i autor knjige će predstaviti knjigu koja donosi potresna svjedočanstva o jednom vremenu i događajima koji su ostavili neizbrisiv trag u modernoj historiji.

Tim povodom gost Dana uživo bio je Hasan Nuhanović koji je rekao da je ovo reizdanje knjige i da je do sada knjiga “Zbijeg” štampana u oko hiljadu primjeraka.

Nuhanović je preživio genocid u Srebrenici, stradali su mu majka, otac i brat i ovo je njegova lična priča ali i priča 100.000 Bosnjaka.

Ne mogu reći da mi je drago, ali ljudi mi govore da tek nakon što pročitaju moju knjigu shvate neke stvari o onome što se dešavalo u Srebrenici“, rekao je.

Volio bih da ništa nisam vidio u Srebrenici pa ne bih knjigu ni napisao, odnosno volio bih da nisam morao napisati ovu knjigu. Ovo je moja druga knjiga. Prva je prevedena na engleski jezik, a i ‘Zbijeg’ će biti prevedena na engleski sljedeće godine i trebala bi izaći u Londonu. Knjiga Zbijeg je različita od prve knjige i ona je ‘creative nonfinction’. Tvrdim da je u ovoj knjizi sve istina samo što sam ovaj put napisao u formi romana“, dodao je za N1 Nuhanović.

Istakao je i kako je autor ili koautor najnovijeg muzeja koji je otvoren u februaru ove godine u Srebrenici i da je vezan za Memorijalni centar Potočari na taj način. Naveo je i kako nije povratnik u Srebrenicu, već da je bio izbjeglica u Srebrenici. Rođe je u Zvorniku, a s porodicom je prije rata živio u Vlasenici.

Kada je riječ o Srebrenici, ljuti me da se neke tenzije dižu oko tog geografski malog grada i volio bih da kažem ostavite te ljude na miru, pustite ih da žive svoj život jer oni pokušavaju iz ničega da naprave nešto. Pustite ih da žive, i ako već neko hoće da pravi tenzije neka to rade u Banjaluci ili Sarajevu“, istakao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.