Zubčević: Jazz festival više ne može čekati

Kultura 07. aug 201713:55 > 14:04
N1

Internacionalni muzički festival Jazz Fest će ove godine biti održan od 31. oktobra do 5. novembra. Jazz Fest se vraća kuću što znači da je lokacija održavanja Dom policije. Ovo je najstariji muzički festival u Bosni i Hercegovini, koji od 2018. prestaje sa radom.

“Preživjeli smo, a to što smo preživjeli ne znači da nam je bolje”, kazao je za N1 Edin Zubčević, osnivač i umjetnički direktor Jazz Festa.

Zubčević je dodao da Jazz festival ne može izdržati još dvadeset godina da se pojavi neki ministar, kao što se pojavila Zora Dujmović 2015. koja je ovom festivalu retroaktivno ukinula sredstva.

“Nećemo da čekamo da se pojavi neki ministar kojem će zaista biti važna kultura, važna u smislu da zaista želi da uradi nešto što će ostaviti traga. Nikada nismo imali podršku ministara s obzirom na naš rad, ne na fiks ideje, nego konkretne rezultate. Jako je teško raditi ovaj festival u gradu u kojem ne postoji koncertna infrastruktura. Potrošimo šest mjeseci kako bi dogovorili nastup u javnoj ustanovi, koja je na budžetu za razliku od nas. Oni ne vraćaju novac, a mi vratimo isto ili više od onoga što nam je Kanton dao. Čitav niz je razloga zbog kojih smo odlučili da ne nastavljamo festival nakon 2018. Ovo je čekanje Godoa u pravom smislu riječi. S emotivne strane to je najteža odluka koju smo morali donijeti, jer u ovo smo uložili dvadeset godina strasti, snova i odricanja”, istakao je Zubčević.

Zanimljivo gostovanje u Novom danu pogledajte u videu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.