Tri miliona KM za kulturu, nema novca za SFF i MESS

Kultura 22. jan 201818:49 > 19:48
N1

Više od tri miliona KM Vijeće ministara BiH izdvojilo je za institucije kulture. Na popisu su se našle 132 institucije, ne samo kulturne već i vjerske, kao i brojna udruženja. Zanimljivo na popisu nema festivala poput SFF-a ili MESS-a.

Zemaljski muzej BiH je dobio 490.000, Univerzitetska biblioteka 270.000, pozorište RS 129.000, Kinoteka i Hrvatsko narodno pozorište 50.000, Udruženje “Mir Internacional” 30.000 KM.

Sredsta su dodjeljena za različite projekte ali i adaptacije radnih prostora, sanacije fasada, ugradnje sistema grijanja, gradnju spomenika na grobljima, ali i i promociju italijanske kulture u Prnjavoru za koju je dodijeljeno 5.000 KM.

Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović pojasnio je kako su kriteriji za dodjelu sredstava bili visoki, te da komisija boduje prispjele projekte, a konačnu odluku donosi Vijeće ministara.

“Ono što je bilo siptomatično za ovaj javni poziv, koji je raspisalo Ministarstvo civilnih poslova za institucije kulture, to je da je veliki broj prijava bio nepotpun i čak neke prepoznatljive institucije kulture su dostavile nepotpunu dokumentaciju. Komisija je to odbila. Insistirao sam kod predsjedavajućeg i dva dopredsjedavajuća, znajući o kakvim se institucijama radi, da se možda neka spredstva pokušaju iznaći iz nekih rezervi i da se projekti koje rade te institucije ne bi doveli u pitanje”, kaže Osmanović.

Više detalja ima Nerma Turić.