Poštanske markice Olimpijade 1984. poklonjene muzeju

Kultura 09. feb 201515:52 > 15:57
Anadolija

Povodom 31 godine od održavanja XIV Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu danas je Olimpijskom muzeju u glavnom gradu BiH poklonjena zbirka poštanskih markica sa motivom Olimpijskih igara 1984.

Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija

Radi se o zbirci poštanskih markica vezanih za XIV Zimske olimpijske igre u Sarajevu koju je od 1984. godine na ovamo sakupljao predsjednik Zdravstvene komisije Olimpijskog komiteta BiH Taib Delić. 

Prema riječima predsjednika Olimpijskog komiteta BiH Marijana Kvesića, OK BiH kao i svake godine na godišnjicu Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu organizuje manifestaciju koja je vezana za održavanje najveće manifestacije kada je u pitanju BiH. 

On je podsjetio da je nešto ranije promovisana i zastava EYOF-a 2017. godine, čiji će domaćini biti gradovi Sarajevo i Istočno Sarajevo, što je također izuzetan sportski događaj, odnosno najznačajniji sportski događaj nakon Olimpijade u BiH. 

“Danas smo u prilici da putem poštanskih markica, čiji je motiv Olimpijada 1984., na neki način primimo kao jednu dobru gestu i dobro djelo Taiba Delića, koji se potrudio da vrijedno sakupi poštanske marke koje se tiču Olimpijade i danas ih poklonio Olimpijskom muzeju”, kazao je Kvesić.

Predsjednik zdravstvene komisije Olimpijskog komiteta BiH Taib Delić, kazao je kako mu je veliko zadovoljstvo pokloniti zbirku poštanskih markica Olimpijskom muzeju, te dodao da se filatelijom bavi već duži niz godina. 

“Tema sakupljanja sarajevske Olimpijade potiče upravo iz tog perioda 1984. godine kada sam sakupio veći dio te zbirke i naravno dopunjavao je svo ovo vrijeme. Motive nalazim u njegovanju tradicije, u njegovanju i baštinjenju vrijednosti koje smo imali, a ova zbirka kao zbirka je argument za sebe po veličini jednog događaja koji se zbio prije 31. godinu u Sarajevu”, kaže Delić.

Podsjetio je da je 36 svjetskih zemalja objavilo prigodne filatelističke markice i kroz to posmatranje, prema njegovim riječima, ova zbirka ima i edukativni karakter za generacije koje dolaze. 

“Tu su markice koje su objavile SAD, SSSR, tu su markice zemalja kojih više nema, DDR, Čehoslovačka, SFRJ. Tu su markice koje govore o položaju BiH, našeg grada u to vrijeme. Pošto muzej nije nikada imao takvu zbirku, opet kažem, zadovoljstvo je moje da je poklonim i da jednostavno na taj način dam jedan mali doprinos našem novom muzeju a i da napravimo jednu finu atmosferu pred EYOF”, rekao je Delić. 

Konferenciji za novinare prisustvovali su i potpredsjednik Olimpijskog komiteta BiH Siniša Kisić, direktor Olimpijskog muzeja Edin Numankadic te generalni sekretar Olimpijskog komiteta BiH Said Fazlagić.

Poštanske markice sa motivima Olimpijade izložene su u Olimpijskom muzeju, a predstavljen je i katalog poštanskih markica autora Taiba Delića, kome je ispred Olimpijskog komiteta BiH uručena i zahvalnica.