Praizvedba predstave “Jedan je Muhamed Ali”

Kultura 25. jan 202409:55 0 komentara
N1

Dramska predstava "Jedan je Muhamed Ali" autora Almira Imširevića, u režiji Dine Mustafića, premijerno će biti izvedena u subotu 27. januara na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo. Predstava otvara pitanje identiteta, govori o porodici i sjećanju, djetinjstvu i sazrijevanju.

“Jedan je Muhamed Ali” je priča o porodici. Priča o ocu i sinu u dva različita vremena. Priča koja će nas beskrajno nasmijati, a zatim, jedim udarcem, izbiti dah.

“Ona je duboko naša priča, beskrajno je nježna, jako je duhovita i ima taj Alijev udarac na kraju odnosno, kao što sam već pisala, ne baš kao Ali, jer jedan je Ali”, kazala je glumica i dramaturginja Vedrana Božinović.

Mustafić je kazao da izuzetno cijeni Imširevićevu književnu hrabrost hvatanja u koštac sa našim problemima. I sve to kroz dozu ironije, onako kako to samo autor zna.

“Pisac koji na vrlo ličnom nivou piše svoje tekstove. On je ujedno i pozorišni praktičar i on piše nekako iz stomaka. Volim strašno njegov smisao za humor, ironiju i to je ono što će u ovoj predstavi biti sveprisutno”, kazao je reditelj Dino Mustafić.

“Zbog toga što on piše pitko, jako duhovito, izuzetno emotivno i ima onu dozu ironije koja je potrebna… Ironija je čudan začin, ako ga stavite premalo, ne osjeti se, ako ga stavite previše, onda preuzme cijeli ukus. Almir zna sa ironijom i sa samo ironijom, i ja to jako cijenim kod autora”, dodala je Božinović.

Predstava je duhovita i tužna. Samoironična. Otvara pitanje identiteta. Govori o porodici i sjećanju, djetinjstvu i sazrijevanju.

“Priča o porodici, o porodici prije rata, o porodici poslije, o jednoj velikoj ljubavi, o gubitku te ljubavi”, rekla je glumica Sanela Krsmanović-Bistrivoda.

“Tako da je ovo tekst i o pozorištu, i o glumcu, i o režiseru, i o našem identitetu, i o porodici, i o odnosu oca i sina, i o taksistima, i o Muhamedu Aliju… Otvara milion stvari i milion tema”, dodao je glumac Ermin Sijamija.

S fokusom na temu identiteta. Identiteti mogu biti ranjeni, neki ne prežive, neki su izobličeni, smatra autor.

“Mi smo zaista imali priliku da istaržujemo i da kopamo sami po sebi i to je suština našeg posla i zato se osjećam živim i osjećam se kao glumac”, kazao je Slaven Vidak.

Osim ironije, ono što krasi Imširevićev rukopis je i emotivnost, kazao je Mustafić i dodao da se trudio, zajedno sa glumcima, da tu emotivnost, izvede do kraja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!