Bh. koprodukcija u takmičarskom programu Cannesa

Kultura 23. apr 201811:50 > 11:58
SFF

Novi film turskog reditelja Nuri Bilge Ceylana, THE WILD PEAR TREE (AHLAT AGACI) uvršten je u Takmičarski program 71. Cannes Film Festivala, a ova vijest za bh. kinematografiju ima poseban značaj budući da je riječ o filmu u čijoj koprodukciji je učestvovala i naša zemlja.

Bh. koproducent filma THE WILD PEAR TREE je bh. producentska kuća 2006., a producent je Mirsad Purivatra, umjetnički konsultant na filmu je Izeta Građević, a asistent dizajnera zvuka i kompozitor dijela muzike u filmu je Mirza Tahirović. Film je podržala Fondacija za kinematografiju Sarajevo.

Za film THE WILD PEAR TREE, uz Nuri Bilge Ceylana, scenarij potpisuju Akin Aksu i Ebru Ceylan. Uloge u filmu su ostvarili: Aydin Doğu Demirkol, Murat Cemcir, Bennu Yildirimlar, Hazar Ergüçlü, Serkan Kesin, Tamer Levent, Akin Aksu, Ahmet Rifat Şungar, Kubilay Tunçer, Öner Erkan, Özay Fecht, Kadir Çermik, Ercüment Balakoğlu, Sencar Sağdiçi i Esena Keskinci.

Produkciju filma potpisuje turska kuća Zeynofilm, a uz bh. kuću 2006. koproducenti su Memento Films (Francuska), RFF International (Bugarska), Sisters and Brother Mitevski (Makedonija), Detailfilm GmbH (Njemačka) i Film i Väst (Švedska).

Ovo je drugi filmski projekat u kojem Purivatra sarađuje sa izvanrednim turskim rediteljem Nuri Bilge Ceylanom. Podsjećamo, 2011. Purivatra je bio koproducent Ceylanovog filma BILO JEDNOM U ANADOLIJI koji je nagrađen Grand Prixom Cannes Film Festivala.

Za producentsku kuću 2006. THE WILD PEAR TREE će biti četvrta koprodukcija prikazana u zvaničnom program Cannes Film Festivala.

Godine 2016. u zvanični program Cannesa uvršten je film SIERANEVADA eminentnog rumunskog reditelja Cristija Puiua, a 2014. specijalnu projekciju u okviru glavnog programa na istom festivalu imao je i omnibus 13 evropskih reditelja MOSTOVI SARAJEVA.

Prvi film u čiju produkciju je bila uključena producentska kuća 2006. bio je CIRKUS COLUMBIA Danisa Tanovića.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.