Hašimbegović: Uradili smo nešto što politka ne može da uradi

Kultura 04. jun 201814:04 > 14:07
Hasimbegovic

Direktorica Narodnog Pozorišta u Sarajevu Marijela Margeta Hašimbegović kazala je za N1 da je Narodno pozorište uradilo nešto što politika ne može da uradi za sve ove godine.

Gostujući u emisiji Novi dan, Hašimbegović je rekla da se umjetnička sezona završava uz puno aktivnosti, kao što su premijera baleta “Stabat mater” i “Faun” u koreografiji i režiji Edwarda Cluga, premijera baleta “Krcko Oraščić”, drama “Kralj Lir” i “Fistik”. Navela je da nas očekuje još jedna premijera 8. juna, predstave “Feničanka” u režiji Ozrena Prohića.

Govoreći o radu Narodnog pozorišta, istakla je da je repertoar obogaćen sa novim naslovima kroz saradnju sa stranim ambasadama u Sarajevu, čime je Sarajevo postalo zanimljivo teatarsko središte za realizaciju nekih zanimljivih teatarskih izaraza. U saradnjii sa teatrom iz Istanbula, realiziraće se premijera predstave “Gazi Husrev-beg”, u koju turski teatar namjerava puno uložiti i što će poboljšati scensku opremu.

Prema Hašimbegović, održavanje evropskih standarda u teatru zahtijeva temeljito ulaganje u opremu, naročito u rasvjetu i ton u Narodnom pozorištu, jer je oprema dotrajala i ne može odgovoriti nekim složenijim zahtjevima reditelja.

“Ako želimo biti bolji i stvoriti kvalitetniju i ljepšu iluziju onog što jeste teatar, onda je dobro imati uslove za to. Tu će nam zacijelo ovaj kontakt sa teatrom iz Turske pomoći i ja vjerujem da će se to i realizirati u kapacitetu u kojem je i dogovoreno,” istakla je direktorica.

Nakon toga, navela je, uslijediće saradnja sa umjetnicima iz Italije na operi “Seviljski berberin”, uz dolazak cijelog autorskog tima koji je omogućila Ambasada Italije u Sarajevu.

Hašimbegović je rekla da je dolazak stranih teatara u Narodno pozorište pozitivna priča, u kojoj se vide kvaliteti naših umjetnika i prepoznaje rukopis naše bogate kulture. Govoreći o nedavnom gostovanju u Skoplju sa operom “Zmaj od Bosne”, istakla je da su bili ambasadori kulture. Najavila je i gostovanje predstave “Sve se nekako preživi osim smrti” u Banja Luci, u kojoj se angažuje lokalni hor u mjestu gostovanja.

“I sad zamislite igranje ove predstave u Banja Luci i profesionalni hor koji će na kraju sa nama otpjevati pjesmu o Sarajevu. Dakle, mislim da smo mi sa ovim činom uradili nešto što politika ne može da uradi za sve ove godine. Mogu samo reći da smo zacijelo jako ponosni na sve ovo što činimo i radimo,” naglasila je u razgovoru sa Almom Dautbegović Voloder.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku