Umjetnička galerija BiH proslavila 72 godine postojanja

Kultura 11. okt 201817:24 > 17:28
N1

Umjetnička galerija danas je proslavila 72 godine postojanja. Iako se nalazi u nekadašnjoj Robnoj kući, od 1953 godine u toj zgradi čuva preko 6000 djela moderne i savremene umjetnosti.

11 oktobra 1946. godine odlukom Vlade Republike Bosne i Hercegovine, osnovana je Umjetnička galerija BiH. Jezgro zbirke tada je činilo oko 600 eksponata preuzetih iz tadašnje Galerije Zemaljskog muzeja. Za javnost, Galerija je otvorena 1959.godine sa svojom stalnom postavkom.

“U šali imam običaj reći da je Umjetnička galerija BiH starija od obe države pojedinačno u kojima je djelovala. To je sudbina naše historije, naših prostora, ali želim to istaći jer su institucije generalno, naročito umjetničke, važne za jedno društvo”, istakao je Strajo Krsmanović, direktor Umjetničke galerije BiH.

Galerija se bavi izložbenom aktivnošću, čuvanjem tih dijela, njihovom restauracijom… No, nažalost, Umjetnička galerija BiH djeli sudbinu sedam institucija kulture kojima nije riješen pravni status.

“Pravni status nije riješen i moja je procjena da zadugo neće biti riješen. To je političko pitanje. Politički akteri se prema njemu odnose sporadično. Ponekad pokušaju nešto uraditi, pa kad ne urade, opet nas zaborave”, kazao je Krsmanović.

Finansiraju se tako što apliciraju na projekte, ono što je važno jeste otkupljivanje novih djela, koju Umjenička galerija ne može to priuštiti.

“Za ovih 72 godine, uspjeli smo prikupiti preko 6000 umjetničkih dijela. Najveći fokus nam je na modernoj savremenoj umjetnosti BiH, međutim naše kolekcije imaju i regionalnu i međunarodnu umjetnost, umjetnost ikona i umjetnost samih početaka moderne umjetnosti BiH”, naglasila je Ivana Udovičić, kustosica.

Kolekciju galerije, ali i brojne izložbe, posjećuju građani Bosne i Hercegovine, ali i turisti.

ANKETA

“Umjetničku galeriju posjetim nekoliko puta mjesečno. Kad promjene neku novu izložbu.”

“Veoma često. Inače sam sam studnet Likovne akademije, pa pratim ih preko društvenih mreža i svaki put kad vidim nešto zanimljivo, dođem, obiđem.”

Galerija koristi prostor bivše robne kuće koji nije uslovan, a to najbolje govori i činjenica da osobe sa invaliditetom nemaju pristup ovoj galeriji.

Objekat u kome se danas nalazi izgrađen je oko 1912. godine kao robna kuća. Zgrada je nakon rata promijenila namjenu, a od 1953. godine u njoj je smještena Umjetnička galerija BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.