Orhan Pamuk učinio čast Sarajevu

Kultura 22. jun 201919:45 > 19:46
REUTERS/Arnd Wiegmann

U Narodnom pozorištu Sarajevo uveliko traju probe za predstavu "Snijeg" zasnovanu na romanu turskog nobelovca Orhana Pamuka, a pod rediteljskom palicom Dine Mustafića. Premijera predstave, na kojoj bi trebao prisustvovati i sam Pamuk, zakazana je za srijedu 26. juna u 19:30.

Na osnovu političkog romana “Snijeg” Orhana Pamuka, za kojeg je dobio Nobelovu nagradu za književnost, bh. reditelj Dino Mustafić radi na predstavi istoimenog naziva, na čijoj premijeri će biti i sam nobelovac što reditelju, kaže, predstavlja izuzetnu čast.

“Naravno da imam ushićenje da on dolazi u Sarajevo. To mi je izuzetno drago. Dao je i on nama mnogo na značaju jer nije često da jedno takvo veliko književno ime dođe, a reći ću da smo mi prva pozorišna kuća u regionu koja igra Pamuka i na Balkanu uopšte”, otkriva Mustafić.

Glavna uloga pripala je Aleksandru Seksanu, koji kaže kako mu je rad na ovoj predstavi najteži proces u njegovoj karijeri, te kako ponovo, nakon toliko godina osjeća strah.

“Uvijek je pitanje da li će se to na kraju vidjeti, mislim ljudi obično vide konačni rezultat, pogledaju nešto što se sklopi, što mi možda na kraju sa nekom lakoćom odigramo, ne znaju koji je užas, muka i napor prethodio tome”, ističe Seksan.

Blizu 20 velikana bh. glumišta učestvuje u ovoj predstavi.

“Odavno nisam učestvovala u istinskom, pravom i vrlo dobro smišljenom pozorišnom projektu. Ta literatura Orhana Pamuka i njegov roman ‘Snijeg’ su podrazumjevali jedan veliki angažman iz svih segmenata”, navodi Jasna Diklić, glumica.

Predstava je zasnovana na romanu, a donosi nam jedan uzbudljiv, dinamičan politički triler s jednom, kako kažu, divnom ljubavnom pričom.

“Za sve one koji su pročitali ovaj roman, koji je turskog nobelovca lansirao u književnu orbitu, sigurno će prepoznati sjajne misli, rečenice, situacije, atmosferu romana i na sceni Narodnog pozorišta u Sarajevu”, kaže Mustafić.

I dok se pripreme za ovu predstavu privode kraju, bosanskohercegovačka kulturna javnost željno iščekuje vidjeti ovaj roman u pozorišnoj formi. U predstavi još učestvuju i Senad Bašić, Kaća Dorić, Dragan Jovičić i brojni drugi velikani glumišta. 

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVOna ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad