"Sarajevska princeza" – Humanost i tragedija

Kultura 17. apr 201522:09 > 23:24
N1

U Ustanovi kulture Parobrod u Beogradu održana je promocija knjige „Sarajevska princeza“ ratnog hirurga Ede Jaganjca koja je posvećena borbi za život petogodišnje Irme Hadžimuratović tokom rata u Bosni 1992. i 1993. godine.

’’Sarajevska princeza’’ poslije više od dvije decenije podsjeća javnost da se jedan dječiji život spašavao evakuacijom iz Sarajeva, ne iz humanih razloga, već uslijed pritiska medija i upozorava da niko nikada nije odgovarao za zakašnjele ili pogrešne reakcije.

Na promociji su osim autora govorili i reditelj Lordan Zafranović, Borislav Pantić, direktor Čarobne knige i Muharem Bazdulj, prevodilac, kolumnista i pisac.

Dvadeset godina je Edo Jaganjac čekao da iz fioke izvadi bilješke o tome šta je proživljavao ne samo tokom godine zbrinjavanja ranjenih u ratnoj bolnici u Sarajevu, već i svih narednih godina.

“Oprostiti svima, svima oprosti, jer ako im ne oprostite onda ih mrzite, ako ih mrzite onda bi da ih mučite, ubijete, a ako to hoćete onda ćete biti nesrećni, jer to nećete moći nikad, i u stvari ste nesrećni samo zato jer im niste oprostili, pa makar iz tih sebičnih razloga im treba oprostiti, pa onda ići dalje i onda je to dobro”, kaže Jaganjac.

Danas kada se u Google ukuca „Irma Hadžimuratović“, prva stvar koju se pojavi jeste Wikipedijin članak “Operation Irma”, pojam koji je ušao u teoriju humanitarne intervencije, a u kom se imenom i prezimenom pominje doktor Edo Jaganjac, to jest da je zahvaljući njegovom angažmanu, snazi, upornosti, došlo do evakuacije, nažalost kratkoročnog efekta, jer je Irma poslije nepune dvije godine preminula u bolnici u Londonu.

Knjiga Ede Jaganjca, prevedena je na engleski, francuski, njemački i holandski jezik. Inače, Lordan Zafranović je najavio da ima namjeru da snimi film po ovoj knjizi.