Otvorena izložba sa porukama performansa "Recite Melihi šta je na srcu"

Kultura 01. jul 202015:38 > 15:46
N1

Nakon što su građani Sarajeva učestvovali u performans-izložbi "Recite Melihi šta je na srcu" u kojoj su imali priliku napisati sve ono što im je na srcu, u Historijskom muzeju je otvorena izložba sa njihovim porukama. Osim toga, Historijski muzej najavljuje i manifestaciju Ljeto u muzeju.

Preko 100 poruka građana nastalo je tokom sedam dana otvorenog ateljea umjetnice Melihe Teparić, na platou Historijskog muzeja.

“Poruke su uglavnom vezane za situaciju u našoj zemlji, sa različitih aspekata, od onih gdje se kritikuje ovo stanje, zatim poruke koje su neki savjeti, ali isto tako ima poruka koje su osobne i nemaju neko značenje vezano za stanje u državi”, kazala je Meliha.

VEZANE VIJESTI

 Sama ideja ispisivanja poruka na papiru je jedan vid terapije, gdje se pojedinac, iznošenjem osjećanja, oslobađa stresa ali i da shvati da ima bitnu ulogu u društvu, i to od malih nogu.

“Interesantno je a pomalo i zabrinjavajuće kada pročitamo te poruke, koliko su one ozbiljne, koliko su djeca opterećena svim ovim stanjem, kako sa koronom tako i sa državom. Npr. poruka ‘Mene je stid što je moja zemlja siromašna'”, dodala je.

U Historijskog muzeja upriličena je izložba i javno čitanje ispisanih poruka. To je samo dio ljetnog repertoara Historijskog muzeja, koji svoj prostor nudio za izložbe, radionice, promocije knjiga.

“Ove godine nismo u prilici da dočekujemo strane turiste i posjetitelje, pa smo se nekako prilagodili i želimo napraviti program za domaću publiku i sa tim ciljem otvaramo prostor mladima da ponude svoje sadržaje, programe, kako bi smo napravili program Ljeto u muzeju”, kazala je Elma Hašimbegović, direktorica Historijskog muzeja BiH.

Ljeto u muzeju je manifestacija Historijskog muzeja koja različitim aktivnostima promovše naslijeđe i pretvara muzej u nezaobilaznu ljetnu destinaciju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad