Alikadić za N1: Upozoren sam da tako kultura funkcioniše decenijama

Kultura 22. sep 202018:39 > 19:03
N1

Kenan Alikadić, ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo, naveo je u Danu uživo na N1, da će slučaj sa Jasminkom Halilovićem oko raspodjele sredstava iz budžeta KS-a riješiti sudskim putem.

“Nema više nikakve potrebe iznositi činjenjice koje se odnose moje odluke, odnosno rada Muzeja. Epilog na sudu će dati najbolji potvrdu da sam ja u pravu. Sve što sam naveo su činjenice”, rekao je.

Kontradiktorni dokumenti

Naveo je kako je bio upozoren da će imati medijski linč ukoliko krene u ovakav sistem rješavanja kulture i sporta u Kantonu Sarajevu.

“Na početku samog mandata mi je rečeno da ne radim dobro i da neće završiti dobro. Rekao sam da ćemo raditi samo u okviru zakona. Raditi ono što je neophodno, da se unaprijedila kultura i sport, i tako smo postupili. Ovdje je stvar procedure i propisam a ne onoga kako se to predstavlja”, kazao je Alikadić. 

Ko mu je rekao da će uslijediti medijski linč – upitali smo ga.

“Bilo ih je dosta. Među njima je i gospodin Pašović, i još neki koji su me posjetili. Neki su bili dobronamjerni, neki zlonamjerni i rekli su da ne treba to javno objavljivati, da ta kultura funkcioniše tako decenijama i da nema potrebe da dođe sada neki sportista koji će to sve javno kazati. A razlozi su finansiranje“, ispričao je Alikadić. 

Naveo je da su izjave u medijima potpuno kontradiktorne dokumentima koje ja on imao.

“Muzej je isključivo u svojoj aplikaciji rekao da mu ne treba novac za projekte nego samo za plate. Isključivo boldirano crnim slovima”, tvrdi Alikadić. 

No, postoji i isječak gdje se ne spominju plate, nego jasno iz Muzeja navode za koje projekte im treba. Uglavnom se radi o projektima digitalizacije i dodatne edukacije.

“Oni nisu aplicirali ni sa jednim projektom, nego isključivo sa platama”, ponovio je.

Pitali smo ga – zašto je objavio bruto plate?

“Plate su objavljene onako kako su naveli na svom obrascu. Ovdje je stvar propisa i ona se ne može isplaćivat iz budžeta”, tvrdi Alikadić. 

Naveo je da ima dokaz da sredstva iz budžeta iz prethodne godine koja su im isplaćena su iskoristili za plate.

Kako je poznato, muzej to negira i kaže da njihove plate finasiraju strani donatori.

“Jasno piše da su njihove plate isplaćene iz budžeta KS-a, u zadnjoj rubrici desno, čak sam i objavio jedan dio dokumenta”, kazao je i dodao: 

VEZANE VIJESTI

“Nije predviđeno nacrtom budžeta 50.000. To su pozicije koje su agregirane. Princip izrade budžeta kaže da se te pozicije agregiraju u jednu poziciji koja ove godine iznosi 4 miliona, i onda se iz te zajedničke pozicije raspodjeljuje za kompletnu kulturu. To je bilo ranije i promijenio se sami sistem izrade budžeta. I opet ta sredstva kažu da se može dobit. Ono što su oni dostavili iz prethodne godine ukazuje da sredstva daju za plate”, rekao je. 

Nomad.ba piše o devet organizacija i pojedinaca koji nisu ispunili uslove javnog poziva, koji su bili isprva diskvalificirani pa su onda dobili novce.

Alikadić je naveo da se radi se devet udruženja iz kulture i tri iz sporta.

“Oni nisu u prvom krugu prošli. Radi se o propustu komisije. Neki su dostavljali u mjesecu februaru izvještaje, a poziv se raspiše u aprilu, nakon toga kad se to zajednički kompletira, oni onda nemaju taj izvještaj. Nisu zadovoljili našom procjenom zato što nemamo kompletnu dokumentaciju na jednom mjestu”, kazao je. 

Odvojiti sport i kulturu

Zašto je pojedinim institucijama dao i više novca nego je predviđeno, nekima pune iznose, a nekima pravili rezove kao što je Jazz fest.

“Ja ne znam za te rezove. To je privatni portal koji je naveo totalne neistine. Oni su dobili ono što sam nebrojno puta govorio, finansije u ratama, ne dobijaju potpuni iznos. To što je Jazz festival dobio 10.000 ne znači da je konačan iznos”, tvdi Alikadić. 

Pojasnio je i da je Travničkom muftijstvu dao 10.000 za Ajvatovicu, jer se taj projekat decenijama finansira.

Govoreći o  Ministarstvu kulture i sporta na čijem je čelu, upitao je “zašto su se sve Bosne ugasile”, te da je mišljenja da bi ovo ministarstvo trebalo biti odvojeno.

“Građani zaslužuju da vide šta se krije iza tih kulturnih projekata koji se dešavaju, i treba objaviti iz prethodnih godina”, istaknuo je. 

Ministra Alikadića optužju da je velika sredstva dao Sarajevo Film Festivalu zbog porodičnih veza direktora tog festivala Mirsada Purivatre i lidera SDA Bakira Izetbegovića.

“To je brend našeg grada. SFF-u smo skratili budžet. Oni su prošle godine imali 254.000 KM iz budžeta KS-a, a ove godine su dobili 150.000 KM i ukoliko ne budu pravdali i daju jednu marku za plate, sva će sredstva vratiti u budžet KS-a”, izjavio je Alikadić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad