Čimburijada u Zenici: Od životne potrebe do narodnog veselja

Kultura 21. mar 201610:00 > 10:07
N1

Širom svijeta ljudi proslavljaju odlazak zime i dolazak, za mnoge, najljepšeg godišnjeg doba. Proljeće se tradicionalno obilježava festivalima ili ritualima, različito od naroda do naroda.

N1
N1
N1
N1

U Zenici tradicionalno hiljade ljudi okuplja se na Čimburijadi. Ljudi prave kajganu u velikim loncima koja se dijeli besplatno svim posjetiteljima.

Tradicija datira nekoliko stotina godina i privlači ljude iz cijele zemlje, ali i regiona.

Jučer je Zenica proslavila 580. rođendan, a danas tradicionalno obilježava početak proljeća. Ove godine u kazanu na Kamberovića polju napravit će se čimbur od 1.500 jaja, a porodice će i zasebno praviti čimbur.

Rasim Salčinović, čovjek koji je najivše zadužen za održavanje tradicije Čimburijade kazao je da je danas u Zenici teško pronaći jaje, jer sva su rasprodana zbog tradicionalne manifestacije.

“Proljeće kada se javlja, vegetacije se javlja – sve daje svoju draž. Onda ide od povrća. Prvo jelo proljetno je čimbur – jer ranije nije bilo spremanja, nije bilo doprinosa da bi se druga hrana mogla spremati. Sve porodice su pretežno ostale bez namirnica. Kokoške koje su bile prisutne ne nose jaja zimi u našim nekadašnjim vremenima, nije bilo staklenika – pa su se ljudi okupljali”, kaže Salčinović.

“Naša je radost kada vidim danas grad – nego bilo šta drugo. Mi smo Zeničani takvi. Volimo se družiti i okupljati, a danas je grad pun radosti, iz naroda iz potrebe života i prerasla u veselje”, zaključio je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.