Zbog čega Stojaković nije ukopana u Aleji zaslužnih građana

Kultura 09. maj 201616:10 > 19:00
N1

Kolege i prijatelji danas su se oprostili od bh. kantautorke Jadranke Stojaković koja je preminula u 66. godini života. Iako se očekivalo da će biti ukopana u Aleji zaslužnih građana Banjaluke, to se nije desilo. U pitanju su administrativni razlozi.

Tokom svog života i osebujne karijere kojom se tek rijetki mogu pohvaliti, Stojaković nas je sve zadužila, a država i njeni građani joj se nisu odužili na najbolji način. Posljednje godine provela je u banjalučkom Domu za starije osobe “Ivan Pavao II” gdje je i dočekala smrt.

Očekivalo se da će danas biti ukopana u Aleji zaslužnih građana Banjaluke kako je to ranije bilo najavljeno. Međutim, ukopana je pored Aleje, na novom groblju u Vrbanji pored Banjaluke. Sahranjena je sa gitarom dok su grobljem u banjalučkom naselju Vrbanja odzvanjale melodije njenih pjesama.

Tako Stojaković neće počivati tamo gdje joj je mjesto i gdje pripada. I ovaj put su se ispriječili administrativni razlozi. Naime, nisu doneseni pravilnici koji definišu ko su velikani, odnosno osobe koje će biti sahranjivane u Aleji.

Pravilnik o tome ko su velikani i zaslužni građani trebalo bi da bude donesen tek u naredna dva do tri mjeseca. U Gradskoj upravi Banjaluke, koja treba da ga izglasa i potvrdi, ranije su rekli da prikupljaju iskustva iz gradova u okruženju poput Beograda i Zagreba.

“Bila je jedna iskrena duša koja je na jedan svoj način, nekomercijalan, ekskluzivan, možda usamljenički u to vrijeme gradila jedan svoj put autora i izvođača”, izjavila je Neda Ukraden.

“Možda će zvučati neobično, ali sam presrećan da sam danas ovdje, da se mogu oprostiti od Jadranke, iako sam obećao prošle godine u ovo vrijeme da ćemo se vidjeti”, rekao je Žak Houdek, hrvatski pjevač.

“Bilo je iz srca, što je najvažnije. Mislila sam da možda neću ni moći”, kazala je Maja Tatić.

Jadranka Stojaković preminula je u 66. godini u Banjoj Luci nakon duže bolesti u noći sa 3. na 4. maj ove godine. Duže vrijeme je bolovala od amniotrofične lateralne skleroze, a preminula je banjalučkom Specijalnom centru “Ivan Pavao II” Dom za starije osobe.

Rođena je 24. jula 1950. u Sarajevu, gdje je i počela sa svojom jedinstvenom muzičkom karijerom. Tokom kasnih 1970-ih počela se baviti obradom bosanskih sevdalinki, starih gradskih ljubavnih pjesama, kao i obradom poezije srpske pjesnikinje Desanke Maksimović u novom muzičkom aranžmanu. Radila je i primijenjenu muziku za televiziju (Dječije emisije Televizije Sarajevo) te napisala uvodnu temu 14. Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu 1984. godine. Od 1988. živjela je u Japanu, do povratka u Bosnu, 2012.

Pored brojnih numera koje je izvela, više puta je govorila kako su njenu karijeru obilježile tri pjesme: “Što te nema”, “Ima neka tajna veza” i “Sve smo mogli mi”, koje su bile među najvećim muzičkim hitovima na prostorima bivše Jugoslavije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.