Akademija promijenila odluku: Film o ratnom Sarajevu “Kiss the Future” ipak u utrci za Oscara

Kultura 28. okt 202415:53 0 komentara
Instagram/wpcatering

Nakon što je prošlog mjeseca objavljena vijest da je Akademija odbila prigovor Matta Damona, Bena Afflecka i drugih tvoraca dokumentarca filma "Kiss the Future" na odluku prema kojoj ovaj dokumentarac nije prihvatljiv da se utrkuje za nagradu Oscar, američki mediji saznaju da je Akademija preokrenula odluku i odobrila pravo na razmatranje za nadolazeću 97. dodjelu Oscara.

Magazin Variety ekskluzivno saznaje da je Akademija odobrila dokumentarcu pravo na razmatranje za nadolazeću 97. dodjelu Oscara, a nakon što je prvobitno Izvršni odbor Akademijinog odjela za dokumentarni film ovaj dokumentarac ocijenio neprihvatljivim, navodeći kao razlog nedostatak u ispunjavanju potrebnih dnevnih kinoprojekcija prema propisima Akademije.

U proceduralnom pregledu, Odbor za dodjelu Oscara ponovno je procijenio “Kiss the Future” kao dio svoje predanosti poštenoj igri u procesu prihvatanja nominacija. Komisija je tako poništila prvobitnu odluku, navodeći prikazivanje filma na više od 100 ekrana na više tržišta kao dokaz široke namjere prikazivanja, što je u skladu s ciljevima Akademije.

Preokret naglašava trajni presedan unutar Akademije, gdje se početne odluke o podobnosti mogu promijeniti kako bi se osiguralo da se poštuje duh misije Oscara.

Dokumentarac o ratnom Sarajevu Matta Damona i Bena Afflecka ‘Kiss the Future’ izbačen iz utrke za Oscara

U režiji Nenada Cicin-Šaina, a također u produkciji Sarah Anthony, “Kiss the Future” istražuje otpornost građana Sarajeva tokom rata u Bosni i Hercegovini, s posebnim fokusom na angažman benda U2 u podizanju globalne svijesti o njihovoj nevolji.

Sada i službeno dijelom utrke za dodjelu Oscara, film se pridružuje drugim natjecateljima visokog profila kao što su Netflixove “Kćeri” i Mubijev “Dahomey”. Trenutno postoji 90 dokumentarnih filmova učitanih u Academy Screening Room, internetski portal za članove AMPAS-a za pregledanje službenih takmičara, a očekuje se da će broj značajno porasti tokom sljedećih nekoliko sedmica. Neki od njih uključuju Appleov “Girls State” i Netflixov “Martha”.

Affleck i Damon osvojili su svoje prve Oscare za pisanje originalnog scenarija za uspješnu dramu “Dobri Will Hunting” (1997.). Affleck je drugog Oscara dobio kao producent za politički triler “Argo” (2012.), koji je i režirao. Pod produkcijskom kompanijom ovog para Artists Equity, film označava prvi dokumentarni film ove kompanije, nastavljajući podržavati projekte koji ističu globalna pitanja ljudskih prava.

Film o ratnom Sarajevu je premijerno prikazan na 73. Berlinskom međunarodnom filmskom festivalu u februaru 2023., a u kinu ga je pustio AMC Theaters u februaru 2024.

97. ceremonija dodjele Oscara održat će se u martu, a konačne nominacije bit će objavljene u januaru.

╰┈➤ Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad, pridružite nam se i na WhatsApp kanalu klikom ovdje

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!