Aktivistica vandalizirala Staljinovu ikonu plavom bojom: Sveštenici joj opkolili dom u Gruziji

Kultura 17. jan 202410:31 0 komentara
Facebook

Ikona u katedrali Presvetog Trojstva u Tbilisiju, glavnom gradu Gruzije, koja prikazuje svetu Matronu Moskovsku, iscjeliteljku kako blagoslovljava Josifa Staljina, potaknula je napetosti u Gruziji nakon što je rodnom mjestu sovjetskog diktatora isprskana plavom bojom.

Početkom januara značajnu ikonu u katedrli u Tbilisiju vandalizirala je aktivistica Nata Peradza koju je poprskala plavom bojom. Vijest o oskrnavljenoj ikoni privukla je široku pozornost nakon što je sveštenik objavio post o tome na društvenoj mreži Facebook, i to na Badnjak za pravoslavne kršćane u Gruziji i Rusiji.

Od tada, sveštenici iz krajnje desnog pokreta Alt Info, poznatog po napadima na parade ponosa, okružili dom aktivistice koja je rekla da je bacila boju na ikonu te vodi kampanju na društvenim mrežama za njezino uklanjanje . Gruzijska policija pokrenula je istragu o “sitnom huliganstvu” zbog prskanja boje.

Facebook

Ikonografija

Matrona Moskovska, ruska pravoslavna svetica prikazana na ikoni, bila je slijepa žena, koja je rođena, prema njezinoj hagiografiji, bez očiju; umrla je 1952. U 1990-ima razvila je sljedbenike koji su prerasli u masovno štovanje njezinih relikvija u moskovskom samostanu. Prema legendi, Staljin se susreo sa sveticom kada je Moskva bila pod prijetnjom nacista tokom Drugog svjetskog rata.

Još jedna ikona koja prikazuje Matronu i Staljina izazvala je skandal kada je obješena u crkvi u Sankt Peterburgu u Rusiji 2008. godine. Nakon toga je uklonjena, piše ArtNewspaper.

Gruzijska pravoslavna crkva izdala je više proturječnih izjava o ikoni, koja je sada očišćena od boje i premještena na vidljivije mjesto u katedrali.

Kontroverza dodatno sukobljava desničarske fundamentaliste i vladajuću stranku Gruzijski san protiv proeuropskih aktivista.

Lideri proruske gruzijske političke stranke, Alijansa patriota, rekli su da su donirali ikonu katedrali prije nekoliko mjeseci. Glavna tajnica stranke Irma Inashvili usporedila je Staljinov prikaz na ikoni s rimskim carem Dioklecijanom na ikonama Svetog Jurja kako ubija zmaja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!