“Ana Karenjina” proglašena najboljom predstavom festivala MESS

Kultura 09. okt 202214:26 0 komentara
MESS (Nihad Kreševljaković direktor MESS-a)

U Narodnom pozorištu u Sarajevu u nedjelju su proglašeni laureati 62. Internacionalnog teatarskog festivala MESS, tokom kojeg je publika imala priliku pogledati 14 domaćih, regionalnih i evropskih teatarskih ostvarenja, javlja Anadolu Agency (AA).

Posljednjeg dana MESS-a dodijeljene su nagrade najboljim umjetnicima i umjetnicama čija su ostvarenja ostavila najviše traga, ne samo kod publike nego i po mišljenju stručnog žirija. O “Zlatnim lovorovim vijencima” ove godine odlučivao je tročlani žiri iz Bosne i Hercegovine, Kosova i Italije u sastavu: Andrea Lešić – Thomas, Fatos Berisha i Giacomo Pedini.

Glavnu nagradu za najbolju predstavu u cjelini Internacionalnog teatrskog festivala MESS osvojila je predstava “Ana Karenjina”, iz Crne Gore.

Nagrada za najboljeg reditelja pripala je Oliveru Frljiću za predstavu “Braća Karamazovi”, iz Hrvatske.

Nagradu za najbolje mlade glumce i glumice osvojili su Pavle Prelević za ulogu u predstavi “Ana Karenjina” i Sanja Vujisić iz “Ane Karenjine”.

Nagradu za najbolje glumačko ostvarenje su osvojili Giorgos Katsis za ulogu u predstavi “Republika Baklava”, Tatjana Šojić za ulogu u predstavi “Ljubičasto”, te Aleksandar Gavranić za ulogu “Ana Karenjina”.

Direkcija internacionalnog teatarskog festivala MESS sinoć je na svečanoj ceremoniji, dodijelila svoje najviše priznanje “Zlatni lovorov vijenac za doprinos umjetnosti teatra” Milki Podrug Kokotović, prvakinji dubrovačkog Kazališta “Marin Držić”.

Sarajevo je od 30. septembra do 9. oktobra 62. put bilo teatarski centar ne samo BiH nego i regije, bivajući domaćin teatrima i gostima iz Njemačke, Mađarske, Italije, Švicarske, Grčke, Kipra, Japana, Slovenije, Hrvatske, Srbije i Crne Gore.

Na festivalu su predstavljena ostvarenja koja su publici donijela kako stare dramske klasike u novom čitanju u duhu aktuelnog političkog i svjetskog trenutka preko političkih, emotivnih, kontroverznih, “tabu” tema do savremenih autorskih ostvarenja ali i autora porijekom iz BiH koji dolaze sa vrhunskim evropskim produkcijama.

Nihad Kreševljaković, direktor festivala, rekao je da je u proteklih deset dana publika imala priliku pogledati 14 odličnih predstava u okolnostima kakvim nisu mogli u prethodne dvije godine, zbog pandemije koronavirusa.

Dino Mustafić, predsjednik Umjetničkog savjeta MESS-a, izjavio je da se festival nakon dvije godine vratio u punom sjaju.

Festival je 30. septembra otvoren predstavom “Braća Karamazovi: Sve sretne porodice nalik su jedna na drugu”, u režiji Olivera Frljića, u produkciji Zagrebačkog kazališta mladih.

“Drago nam je da smo kao festival, prvi u regionu, doveli iznimno važnu produkciju na festival. Tom predstavom se jedan od najuspješnijih evropskih reditelja vratio u regionalni prostor. Vidjeli ste da su čak tri naslova ovogodišnje selekcije došli od bh. pisaca koji su se bavili pripitivanjem neposredne prošlosti, njihovog odnosa prema prošlosti pričom koja je za nas vrlo traumatična: to je pitanje identitera, porijekla, ratova, sukoba, nesporazuma”, rekao je Mustafić.

MESS (Dino Mustafić)

Rekao je da je, s obzirom na okolnosti u kojima je u proteklim godinama budžet festivala radikalno smanjen, ovogodišnji MESS bio vrlo kvalitetan.

Ovogodišnje izdanje Festivala MESS biće zatvoreno večerašnjom premijerom “Što na podu spavaš”, autora Darka Cvijetića, prema njegovom istoimenom romanu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!