Autor spomenika kralju Tvrtku za N1: Oteglo mi se i bilo je kriza

Kultura 29. aug 202313:02 4 komentara
F.Z./N1

Čitavih devet mjeseci Sarajevo je čekalo da se prostorne malverzacije razriješe i da konačno na tlu ovog grada osvane dugo očekivani spomen najslavnijem bosanskom kralju. U glavnom gradu Bosne i Hercegovine, preko puta zgrade Predsjedništva tokom noći je postavljen spomenik kralju Tvrtku I Kotromaniću koji je oduševio sve građane i to tačno na dan potpisivanja povelje Kulina i Bana. 29. avgust 2023. godine nosit će značajno obilježje za sve građane BiH, a posebno će ostati utkan u mislima onog koji je mikotrpnim radom stvorio skulpturu koja bi mogla postati simbol grada. Stijepo Gavrić je mjesecima radio na ovom djelu koje je čekalo idealnu lokaciju, a za N1 je podijelio svoje iskustvo tokom cijelog procesa.

U proteklom periodu bilo je određenih problema oko pronalaska prave lokacije za postavljanje spomenika, konkretno – za dobijanje dozvole. I onda kada se niko nije nadao, spomenik je osvanuo u samom centru – ispred zgrade Predsjedništva BiH.

Stjepan Tvrtko I Kotromanić (oko 1338. – 10. marta 1391.) bio je bosanski ban od 1353. do 1377. a zatim i prvi bosanski kralj do 1391. godine. Tvrtko I se smatra jednim od najvećih srednjovjekovnih vladara Bosne, koji je za sobom ostavio zemlju veću, jaču, politički uticajniju i vojno sposobniju od one koju je naslijedio.

Simbol je bosanske istrajnosti, a sam umjetnik Gavrić je želio to da prenese na bronzanom liku.

Skulptura je napravljena od bronze, a proces izrade je trajao od prošlog ljeta. Kako kaže Gavrić, negdje tokom ljeta prošle godine je počeo sa radom koji je trajao šest mjeseci i skulptura je bila gotova do 25. novembra, kada je i bio početni plan da se postavi.

F.Z./N1

Sada je nađeno neko rješenje koje se zove privremeno“, ističe Gavrić.

Pitanje je bilo da li će se dobiti dozvola za postavljanje skulpture na javne površine općine Centar. Prvo jedna, zatim druga lokacija, nisu ulijevale nadu da ćemo ubrzo gledati kralja sa podignutom rukom. Da li je to utjecalo na našeg umjetnika, pitali smo ga danas.

Pa kako ne bi utjecalo? Malo jače od devet mjeseci kako čekam. Ja se praktično nisam mogao ozbiljno zauzeti za nešto veće uraditi. Stalno sam bio okupiran ovim, nekim razmišljanjima, čekanjima, prigovorima. Oteglo mi se i bilo je kriza“, kaže Gavrić za N1.

“Oslanja se na štit koji je simbol države”

Nije bilo ni lako napraviti dugotraženu skulpturu koja će ostaviti neizbrisiv trag bosanskohercegovačke umjetnosti.

Centralna skulptura u samom centru grada koja reprezenta sami centar naslijeđa bosanskog kraljevstva, predstavljala je dubok izazov za autora koji je nastojao građanima prenijeti svoj doživljaj Tvrtka I. Nagomilane ekstaze, krize, teški momenati, bili su izazovi sa kojima se susreo Gavrić, međutim, za kulturno breme se tu ne odustaje.

U mislima sam u tom vremenu. Kada se počne raditi to, ne izlazi se iz toga. To je moj doživljaj“, rekao je autor na upit da li se povezao sa duhom vremena kada je Tvrko I datirao.

A da je unio unio srce i misli u ovo djelo, autor nam je i sam potvrdio. Njegovo idejno rješenje je bilo upravo onakvo kako on zamišlja slavnog kralja i danas je posebno zadovoljan onim što je prenio na sve nas koji posmatramo lika u bronzi.

Tako ga ja doživljavam. Dobronamjeran čovjek – prijatelj, otvorena ruka za sve koji misle dobro. A jasno, ima i mač, nije ga izvukao i tu je. Oslanja se na štit koji je simbol države. Ima krunu kraljevsku i plašt koji se malo vijori. Ovaj teren je tako nemiran, turbulentan uvijek bio, ali on odolijeva tome. Stoji čvrsto. Sigurno. Samouvjereno“, pojašnjava nam Gavrić.

F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1

Mnogi ljudi, kako i sam umjetnik kaže, su jedva čekali na postavku spomenika i ostali su oduševljeni. Bez neke lažne skromnosti, smatra da “izvanredno stoji na mjestu gdje je postavljen“.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare