Bazerdžan promoviše bh. kreativce

Kultura 18. jan 202313:29 0 komentara
N1

Sarajevo je dobilo novi Bazerdžan koncept butik, mjesto za promociju i prodaju nagrađivanih proizvoda iz naše zemlje.

Na moderno urađenih 120 metara kvadratnih posjetioci u novom Bazerdžanu mogu pronaći bogatu ponudu bh.dizajnera i kreativaca. Od konceptualne umjetnosti, odjeće, dodataka za dom, do nakita, torbi ali i bh.najmještaja.

Sad već sedam godina aktivno radimo na promociji bosanskih dizajnera, zanatlija. Od samog početka to nam je bio cilj da pričamo o BiH na drugi način, kako se može, da pričamo o kreativcima koji stvaraju nešto prelijepo” – kazala je osnivačica i vlasnica Bazerdžana Zana Karkin.

Oko 70 krativaca je, od 2016.godine, kada je otvoren prvi Bazerdžan na Baščaršiji, imalo priliku da se predstavi.

Bitna stvar kod Bazerdžana jeste što radi na edukaciji publike, i to ne radi niko od koncept storova, galerija koje postoje u BiH i Sarajevu. To je izuzetno bitna stavr, educirati publiku šta znači umjetnost, dizajn, ručni rad” – napominje Ena Mulavdić, dizajnerica nakita Elrid.

“Mi možemo raditi, imati svoje klijente ali čim je nešto vani, izloženo npr. u ovom zajedničkom prostoru, odmah je to bliže našem klijentu, dakle, naš rad se bolje prezentira” – saglasna je modna dizajnerica Ljiljana Majkić.

“Mi to trebamo. Ne mogu ja iz kuće naći nikoga da pokažem kako su te stvari lijepe i Bazerdžan to radi za nas. Imam priliku upoznati i druge ljude” – dodala je dizajnerica Cat Norman Tahirović.

Bazerdžan je pokrenuo i svoju liniju odjeće.

“Sa svojim kreativni timom radim na izradi odjeće i asesoara. Odlučili smo da se i mi kreativno izrazimo. Naš tim broji sedam ljudi i željeli smo da kreiramo nešto što bi smo i mi mogli da nosimo, što se nama sviđa, što ne možemo naći na drugim mjestima, tako da imamo svoju liniju odjeće i torbi” – kazala je Karkin.

S ciljem da doprinese očuvanju lokalne kulture i tradicije, ovaj jedinstveni kutak namjenjen je svima koji cijene i podržavaju razvoj domaćih brendova, umjetnika i kreativaca.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!