Botticellijevo “Rođenje Venere” i Monetovo “Proljeće” na meti klimatskih aktivista

Kultura 14. feb 202414:11 0 komentara
Twitter/X/printscreen

Klimatski aktivisti ne prestaju sa akcijama skrnavljenjem umjetničkih djela kako bi skrenuli pozornost na uništenje životne sredine. Ovaj put, na meti su bile slike "Rođenje Venere", firentinskog renesansnog slikara i Monetovo "Proljeće", impresionistička slika zbog čijeg je pokušaja uništavanja jedan dio muzeja ostao zatvoren.

Dvojica klimatskih aktivista su na staklenu ploču koja štiti Botticellijevo remek-delo iz petnaestog vijeka “Rođenje Venere”, pričvrstila slike koje prikazuju uništenu životnu sredinu.

Aktivisti su bili iz grupe “Posljednja generacija”, nacionalnog saveza predvođenog studentima, a koji su svoje ime odabrali jer sebe smatraju posljednjom generacijom prije nego što Zemlja dostigne prekretnicu u klimatskom sistemu. Fotografije koje su postavili na Rođenje Venere prikazuju potopljeni toskanski grad.

“Vlada se i dalje pretvara da polja nisu gorjela u januaru, da voda neće biti problem ovog ljeta, da su kuće uništene u poplavama slučajni događaji, a ne uzrokovani ljudskim izborima”, naglasio je jedan od demonstranata. “I umjesto da se bavi ovim stvarnim problemima, ona donosi apsurdne zakone”.

Oni su nakon toga eliminisani iz galerije i odvedeni u policijsku stanicu, prenosi ArtNews.

U januaru je italijanski parlament odobrio zakon kojim se povećavaju kazne za one koji oštećuju spomenike i kulturna mjesta. Ovo dolazi nakon što je talas tekućih klimatskih protesta zahvatio Evropu.

“Posljednja generacija” započela je svoje mirne proteste u Italiji 2022. godine, prije općih izbora u zemlji. Tokom ovih protesta, aktivisti su često molili političare da daju prioritet klimatskim promjenama.

Demonstranti bacili supu na Monetovu sliku

Pored toga što je Botticellijeva Venera bila na meti klimatskih aktivista, dvojica demonstranata su tokom prošle sedmice gađali supom sliku Claudea Moneta u Musee de Beaux-Arts u Lionu, u Francuskoj.

Meta aktivista za zaštitu životne sredine bilo je Monetovo djelo Le Printemps (Proljeće) iz 1872. Iako je slika bila zaštićena staklom, iz muzeja su za Le Monde rekli da će “i dalje proći pomnu inspekciju i restauraciju”.

Musee de Beaux-Arts je također rekao za Le Monde da će podnijeti tužbu za vandalizam, te da su dvojica aktivista uhapšena.

Demonstranti su na svojim majicama napisali riječi Riposte Alimentaire (Odgovor na hranu), ista grupa koja je gađala supom Mona Lizu u Louvreu u Parizu ranije ove godine.

Reagovao gradonačelnik

Snimak događaja u Lyonu koji je objavio Riposte Alimentaire prikazuje dvije osobe, identificirane kao Ilona i Sophie, kako prskaju supu po Monetu i podižu svoje desne ruke.

“Ovo proljeće će nam biti jedino preostalo ako ne reagujemo”, kažu demonstranti. „Šta će slikati naši budući umjetnici? O čemu ćemo sanjati ako više ne bude proljeća?”

Gradonačelnik Lyona, Grégory Doucet izrazio je žaljenje zbog tog incidenta i dao podršku osoblju koje je bilo prisiljeno zatvoriti dio muzeja. Doucet je također rekao: „Međutim suočeni s klimatskom krizom , anksioznost je opravdana. Mi na to odgovaramo odlučnom akcijom.”

Riposte Alimentaire je dio veće koalicije protestnih grupa poznate kao pokret A22; ta koalicija uključuje i Extinction Rebellion i Just Stop Oil, dvije grupe sa članovima koji su se u posljednjih nekoliko godina zalijepili za umjetnička djela i bacali hranu na komade po muzejima.

Na svojoj web stranici Riposte Alimentaire poziva na održivu opskrbu zdravom hranom za sve kroz niz prijedloga, uključujući mjesečne kartice za hranu, transformaciju poljoprivrednog modela zemlje i „osiguranje dostojanstvenog života“ za poljoprivrednike.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!