Brueghelova slika stara 500 godina otkrivena u kući francuske porodice

Kultura 03. apr 202314:25 0 komentara
Reuters

Slika Pietera Brueghela stara 500 godina otkrivena je u TV sobi novog doma jedne porodice u sjevernoj Francuskoj nakon što su pozvali stručnjaka da procijeni vrijednost nekih predmeta u kući. Komad je prodat na aukciji za 850.000 dolara u aukcijskoj kući Daguerre u Parizu, izvestio je Associated press.

“Došao sam u malu TV salu koja nije bila baš dobro osvijetljena. Počeo sam da procjenjujem u sobi i gledajući iza vrata, dvije trećine slike su bile vidljive”, rekao je Malo de Lussac, procjenitelj u Daguerreu.

“I tako sam otkrio sliku. To je bilo iznenađenje”, rekao je.

Smatra se da je slika, Narodni advokat, nastala između 1615. i 1617. i predstavlja jedan od najuspješnijih dizajna Brueghela Mlađeg. Za života je napravio 20 kopija slike u različitim formatima. Slika prikazuje seljane koji stoje u redu da vide advokata, nose darove: jaja i živine u nadi da će dobiti njegovu milost, prenosi ArtNews.

Slika je također nazvana Ured za prikupljanje poreza, jer su neki tumačili sliku kao scenu u kojoj seljani plaćaju godišnji porez.

Pieter Brueghel Mlađi i njegov otac Pieter Brueghel Stariji bili su značajne ličnosti flamanske renesanse (1500-1600). Brueghel Stariji bio je posebno pionirska figura koji je stvarao velike, užurbane scene koje prikazuju seljački život, a za razliku od svojih prethodnika i suvremenika, nije slikao portrete ili vjerske teme.

Brueghel Mlađi je slikao svog oca u svom prikazu seoskog života, iako je Mlađi slikao i religiozne scene (neke prikazuju groteskne prizore podzemlja), kao i neke mrtve prirode.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!