Di Pietrantonio u Sarajevu: Aleksandar Hemon najbolje je izrazio osjećaj izgnanstva

Kultura 21. okt 202411:19 0 komentara
N1

Italijanska književnica Donatella Di Pietrantonio, dobitnica prestižne nagrade Strega za 2024. godinu, prvi put boravi u Bosni i Hercegovini u sklopu Sedmice italijanskog jezika. Gostujući na N1, istaknula je ime bosanskohercegovačkog pisca Aleksandra Hemona, za kojeg je kazala da je u svojoj književnosti "najbolje izrazio osjećaj egzila."

Razgovor s Donatellom Di Pietrantonio možete pogledati večeras u 20 sati u emisiji Izvan okvira na programu N1.

Di Pietrantonio, čiji su romani prevedeni na više od trideset jezika i koja uživa status jedne od najčitanijih suvremenih autorica u Italiji, a čije je djelo Vraćena ekranizirano u filmskoj adaptaciji, tokom svoje prve posjete Sarajevu osvrnula se na historijske veze između Italije i Bosne i Hercegovine, posebno ističući ratna sjećanja i emotivnu povezanost Italijana s opsadom Sarajeva.

Italijani su prošli kroz jedno specifično iskustvo koje nas je na poseban način povezalo s Bosnom i Hercegovinom, rat, a posebno opsada Sarajeva. Za nas, ljude moje generacije, a ja imam 62 godine, taj rat bio je na neki način i naš rat. Bio je to najbliži rat, ne samo u geografskom, već i u emocionalnom smislu“, rekla je za N1.

Dodala je da su Italijani s posebnom tjeskobom pratili rat u Bosni i Hercegovini, čitajući vijesti u novinama i gledajući televizijske izvještaje.

Moje uzbuđenje jučer, prilikom slijetanja u Sarajevo, bilo je velikim dijelom povezano umnogome i s time što smo stigavši i ušavši u grad, prošli putem kojeg još i danas zovemo Alejom snajpera. To je taj grad, onaj grad kojeg sam posmatrala, čiji sam znakove tražila, i koje danas, ponovno prepoznajem“, kazala je za N1 književnica Di Pietrantonio.

Tokom gostovanja u emisiji Izvan okvira, Di Pietrantonio se osvrnula na univerzalnost tema egzila i gubitka osjećaja pripadnosti, koje su česta tema njenih djela. Osvrnula se, zatim, i na bosanskohercegovačkog pisca Aleksandra Hemona, kojeg je izdvojila kao jednog od najvještijih autora koji su na književni način izrazili taj osjećaj.

“Hemon je jedan od pisaca koji je najbolje izrazio osjećaj egzila”, rekla je Di Pietrantonio, a zatim dodala:

“Egzil je, čini mi se, to stanje u kojem više ne pripadamo mjestu rođenja, a još nismo u potpunosti prihvaćeni ni u novom mjestu života. Možda to znači da nikada i nećemo pripadati potpuno, ni onome prije, ni onome sada. Hemon je, mislim, uspio izraziti te osjećaje kao rijetko tko”, rekla je italijanska književnica Donatella Di Pietrantonio.

Di Pietrantonio se temama identiteta, gubitka i porodičnih odnosa bavi u svojim najpoznatijim romanima, uključujući Vraćena (L'Arminuta) i Borgo Sud. Kroz priče o porodičnim razdvajanjima i povratcima, ona istražuje složene emocionalne veze i promjene koje te situacije donose. Njen roman Vraćena, koji je osvojio nagradu Campiello, bavi se iskustvom ponovnog prilagođavanja i osjećajem gubitka korijena.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!