Digitalizacija više od 2.000 eksponata zbirke Zdravka Grebe

Kultura 09. mar 202419:26 0 komentara

Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH u saradnji sa studentima Filozofskog fakultet u Sarajevu krenuo je sa digitalizacijom zbirke Zdravka Grebe. Oko 2.000 eksponata čine ovu zbirku, koja je izuzetno značajna za muzej.

Projekat Zdravko Grebo je izuzetno značajan, prije svega zbog bogate zbirke koju je nedavno Ognjenka Finci poklonila Muzeju kako bi obogatili muzejski fundus, zatim digitalizacija, ali i prezentacija u vidu multimedijalne izložbe.

“Sam pristup građi je interdisciplinaran s obzirom da je Zdravko Grebo bio značajan po društvenom, političkom, intelektualnom angažmanu, bio je aktivan na različitim poljima i samim tim je zbirka jako interesantna i značajna za sam muzej”, kazaoa je kustosica Đana Kukić.

Najznačajnija faza samog projekat je digitalizacija zbirke Zdravka Grebe koju već nekoliko mjeseci popisuju, u elektronskoj formi, studenti Filozofskog fakulteta u Sarajevu, koji su kazali da im je izuzetno značajno što učestvuju u ovom projektu.

“To mi je bilo zanimljivo jer nisam znala koliko novinske građe ima, kako se upisuje, kako je to komplikovan proces, koji su sve izazovi i šta je sve potrebno da bi izgledalo onako kako izgleda. Nije to samo izložba nego i cijeli proces koji stoji iza toga”, kaže studentica Anida Herceg.

“Digitalizacija je bitna jer se pravi digitalni primjerak u slučaju katastrofa, gdje bi se moglo desiti oštećenje, ali ima drugi par cipela sa problemom digitalizacije jer ako se ljudi previše na nju oslone onda se zapostavi taj aspekt čuvanja fizičkih kopija i brigu o fizičkom naslijeđu”, dodaje student Luka Bošković.

Radi se o preko 2000 eksponata, uglavnom ličnih predmeta, poput knjiga, dokumenata, bilješki sa predavanja, plakata… Digitalizacija predmeta biće dostupna svim istraživačima.”

“I nama je želja da svi studenti imaju pristup digitaliziranoj građi kako bi mogli imati dobre teme za svaki istraživački rad”, kaže Kukić.

“Kroz zbirku koju radimo možemo da vidimo i političku karijeru autora, ali ne samo političku karijeru nego cijeli život”, kaže studnetica Hajrija Osmanhodžić.

Dugogodišnja saradnica Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH Ifeta Lihić inicirala je da ova bogata zbirka bude dijelom fundusa muzeja, te da se i na taj način sačuva bh. naslijeđe.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!