“Gdje su najbolji ćevapi?”

Kultura 30. maj 202119:36 2 komentara
N1

Nakon 21. dana završeno je snimanje novog filma, bh. oskarovca Danisa Tanovića, pod nazivom "Deset u pola". Film je nastao u okviru projekta "Sarajevo grad filma za globalne ekrane". Tanović u novom filmu ponovo sarađuje s Brankom Đurićem Đurom i Izudinom Bajrovićem.

“Gdje su najbolji ćevapi?” – pitanje je o kojem se uvijek može diskutovati. A upravo je ovo pitanje, ljetos, potaklo reditelja Danisa Tanovića da napravi film.

Donijeli smo neke ćevape iz Sarajeva Dalmatincima i bilo je nas par Sarajlija i onda smo krenuli pričati gdje su najbolji ćevapi. Ja sam donio jedne, Miro neke druge i onda smo počeli raspravljati koji su ćevapi najbolji. I onda smo shvatili da je to zanimljiva tema na koju možda i nema odgovora“, izjavio je Danis Tanović, reditelj.

Radnja filma “Deset u pola” je smještena u glavom bh. gradu i upravo govori o dvojici sarajevskih ćevabdžija, prijatelja, koji se sukobljavaju oko kvaliteta ćevapa u njihovim radnjama. Glavne uloge su pripale Branku Đuriću Đuri i Izudinu Bajroviću.

Beskrajno uživam u tome jer to je neka tema o kojoj smo uvijek svi govorili a o kojoj nikada ništa nije snimljeno“, istakao je Branko Đurić Đuro, glumac.

Ja imam jednu kafanicu, malu, u koju ćevabdžije vrlo rado dolaze da piju…kafu, tako da ja znam sve te ćevabdžijske tajne, što nije nebitno, za ovu radnju“, rekao je Goran Navojec, glumac.

No, kako i sam reditelj kaže, film ima nekoliko tema – jedna od njih je i odlazak mladih.

Meni je sve potaman u životu, ja ne tražim više samo želim da mi dijete bude sa mnom i da mi dijete rodi unuka ili unuku, ali dijete hoće da ode“, komentarisao je Bajrović.

Sretna sam da sam igrala u filmu jednu snažnu djevojku koja je nosilac promjena, ali i u velikoj dilemi kao i mnogi u BiH, da li ostati ovdje ili da ode u inostranstvo“, poručila je Helena Vuković, glumica.

Moj lik se zove Gordana Matić. Ona je jako poznata i procjenjuje restorane po regiji. Dolazi u Sarajevo i proglašava jednu ćevabdžinicu najboljom“, rekla je Anja Matković, glumica.

Tada se radnja ove romantične komedije, kako kaže Matković, “zakuha”.

Nakon filmova “Dobar dan za posao” i “Koncentriši se baba” , ovo je treći film koji producira Obala Art Centar, Sarajevo Film Festival i Turska državna radio-televizija (TRT) u okviru zajedničkog projekta Sarajevo grad filma za globalne ekrane.

Tu se uvijek budžeti kreću oko 250.000 eura, u ovom slučaju malo više, ali radi se o nečemu što je za regiju niskobudžetni film. Nije mikro, da je mikro to je sve nekih 70 posto manje, ovo je u našim standardima niskobudžetni, dok bi se to u razvijenim evropskim kinematografijama definitivno smatralo mikrobudžetom. Uvijek je ovisno gdje snimate“, komentarisala je Amra Bakšić Čamo, producentica.

Nakon 21. dana snimanja u Sarajevu, film ide u postprodukciju, tako da bi “Deset u pola” trebao biti gotov do kraja ove godine, kako bi premijerno bio prikazan na zimskim festivalima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare