Huffington Post o Damiru Imamoviću: Pjevač priča

Kultura 07. okt 202116:24 0 komentara
N1

"Pjevač priča". Tako je nazvan koncert Damira Imamovića koji će biti održan u Dortmundu 9. oktobra. Bosanskohercegovački pjevač i igrač Saza Damir Imamović "Kralj je muzike sevdaha!" piše Huffington Post, dodajući da je balkanski blues, koji s prvom notom pogađa ljude u srce. Zato što je tako tužna i priča o radostima i tugama u životu. U Bosni - maloj zemlji na Balkanu - narodi su se uvijek miješali. Ta se kulturna raznolikost pretočila u sevdah glazbu.

Umjetnik koji želi prevladati rasjepe prošlosti

Svojim pričama koje su postale pjesme, koje Imamović priča u tako slavnim koncertnim dvoranama kao što su Concertgebouw Amsterdam ili Centar Pompidou u Parizu, umjetnik želi prevladati rascjepe prošlosti. Imamović i njegov novi živahni trio, koji čine legendarni basist Greg Cohen (John Zorn, Tom Waits, Ornette Coleman), jedan od turskih vrhunskih solista na Kemencheu i Derya Türkan (Kudsi Ergüner, Erkan Ogur) hrane nadu u mir Zajedno narod na Balkanu.

Imamović je koncert na festivalu Klagenvokal u Dortmundu najavio na svom Twitter profilu, nakon dva koncerta održanih u Cankarjevom domu u Ljubljani. Nakon Njemačke, Imamović putuje u Dansku gdje će svoju umjetnost kojom „prevladava rascjepe prošlosti“ prezentovati nizom koncerata.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!