Izložba Branka Bačanovića u Srednjoj školi primijenjenih umjetnosti u Sarajevu

Kultura 17. dec 202123:02 0 komentara
N1

Srednja škola primijenjenih umjetnosti u Sarajevu svojim učenicima praktično nastoji približiti odabrane pozive putem izložbi različitih stručnjaka. Tim povodom u njihovoj galeriji otvorena je izložba Branka Bačanovića - Poetika.

Predstavljamo zaista vrsne autore i nekadašnje naše učenike. Branko nije naš učenik, ali svakako je jedan od najznačajnijih umjetnika na ovim prostorima. To je ogromna stvar za nas kao školu i ogromna je stvar za naše učenike koji će imati priliku to da vide“, rekao je Boris Čistopoljski, profesor grafike.

Jedan od učenika prvih generacija ove škole, kasnije izuzetni kipar Arfan Hozić, Bačanoviću je pokazao sve ljepote i tajne ovog zanata, koje on sada nastoji prenijeti mlađim naraštajima.

Htio sam ovdje da prikažem radove, kako od grafike može da nastane jedan plakat, dva plakata, tri plakata… Znači praktično pristup što bi interesantno bilo za učenike ove škole. Možete na ovoj izložbi da vidite, od nekog malog crteža, recimo ovdje bika, kako kroz bikove može da se vidi tragedija, historija , može da se vidi neki projekat“, kazao je Branko Bačanović, grafički dizajner.

Projekat poput plakata za kultne filmove bosanskohercegovačke i jugoslovenske kinematografije: Sjećaš li se Dolly Bell i Otac na službenom putu, čiji autor je upravo Bačanović. U vrijeme Olimpijade u Sarajevu bio je zadužen za izradu vizuelnog identiteta promotivnih materijala, njegov rad se decenijama prepoznaje na mnogim međunarodnim izložbama.

Kada sam ga pitala koja Vam je najdraža nagrada, rekao je da je to nagrada koju je osvojio ‘76. godine za logo Akademije likovnih umjetnosti i katalog te prve generacije studenata. To vam dovoljno govori kako je to jedan skroman, a veliki čovjek i umjetnik“, istakla je Elma Alić-Šobot, direktorica Srednje škole primijenjenih umjetnosti u Sarajevu.

Jedan od najznačajnijih umjetnika iz oblasti grafičkog dizajna u Bosni i Hercegovini, ali i šire, Srednjoj školi primijenjenih umjetnosti osim ove izložbe, poklonio je i monografiju i jedan plakat “Sjećaš li se Dolly Bell”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!