Izložba “Nestala umjetnička djela” otvorena u Parlamentu BiH

Kultura 30. nov 202112:07 0 komentara
OSCE u BiH

Izložba pod nazivom "Nestala umjetnička djela" otvorena je danas u Parlamentarnoj skupštini BiH. U fokusu izložbe je skretanje pažnje na značaj zaštite kulturnih dobara i umjetničkih djela u Bosni i Hercegovini, kao i na korake koje je potrebno poduzeti u cilju jačanja zaštite.

Podršku organizaciji izložbe pod nazivom “Nestala umjetnička djela” pružila je misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini (BiH), zajedno sa partnerima Međunarodnim republikanskim institutom, Klubom za europske integracije i sigurnosna pitanja, te Centrom protiv krijumčarenja nekretninama.

Otvarajući izložbu, Kathleen Kavalec, šefica Misije OSCE-a u BiH istakla je važnost toga da BiH implementira međunarodne i evropske standarde zaštite kulturnih dobara i umjetničkih djela.

“Potrebni koraci uključuju izradu i hramonizaciju adekvatnih propisa iz ove oblasti, uspostavu relevantne evidencije i baza podataka, te jačanje kapaciteta tijela za provedbu zakona, kako bi poduzeli sve neophodne mjere, uključujući kroz saradnju sa INTERPOLom”, naglasila je Kavalec.

BiH je bez baze o nestalim umjetničkim djelima

Trenutno u Bosni i Hercegovini nedostaje baza podataka o nestalim umjetničkim djelima na državnom nivou. Prema podacima Centra protiv krijumčarenja umjetninama, te na osnovu zahtjeva dostavljenih nadležnim organima, trenutno se 179 umjetničkih djela smatra nestalima.

Nestala umjetnička djela pripadala su zbirkama Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine, Međunarodne galerije portreta, Centra za kulturu Tuzla, Muzeja Istočne Bosne i Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine.

OSCE u BiH
OSCE u BiH

Ranije ove godine, misija OSCE-a je organizovala kampanju na temu nezakonite trgovine kulturnim dobrima, stavljajući naglasak na prirodu i posljedice ove vrste krivičnog djela, uloge i odgovornosti različitih aktera, uključujući tu i javne institucije, i značaj zaštite kulturne baštine.

“Tokom kampanje pružene su i informacije o načinima prijavljivanja sumnje na nezakonitu trgovinu umjetninama, putem telefonske linije Državne agencije za istrage i zaštitu, u javnosti poznate pod nazivom: “Krimolovci”, čime je pružena podrška unapređenju ukupne sigurnosti, te upravljanja sektorom sigurnosti”, stoji u saopštenju.

Iz OSCE-a u BiH naglašavaju i to da će nastaviti raditi na jačanju svijesti organa nadležnih za donošenje odluka u o načinima sprečavanja i suzbijanja krijumčarenja umjetninama u BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!