Ludovica Rambelli teatar: Kada slike postanu stvarnost

Kultura 16. jan 202314:08 0 komentara
Screenshot/YouTube

Prije 15 godina, pod vodstvom osnivačice Ludovice Rambelli, osam članova italijanskog teatra kreiralo je 23 živopisne slike inspirirane opusom majstora Caravaggioa.

Utemeljen na tehnici “tableaux vivants”, odnosno “živih” slika, “La Conversione di un Cavallo” djelo je velikog vizualnog dojma, a opet krajnje jednostavnog.

Pred očima gledalaca dvadeset i tri najbolja platna poznatog italijanskog slikara Caravaggioa sastavljena su od tijela glumaca uz minimalne elemente, poput drapiranih tkanina različitih boja i tekstura te drugih svakodnevnih predmeta. Samo jedan mlaz svjetla osvjetljava scenu, djelujući kao zamišljeni okvir.

Žive slike prati klasična muzika Mozarta, Bacha, Vivaldija i Sibeliusa. Performans je do sada Izvođen u muzeju Capodimonte u Napulju u više navrata, na festivalu “Maggio dei Monumenti” 2008, 2009, 2010. i 2011. godine te širom Italije u muzejima, galerijama i na trgovima.

Ova francuska tehnika je umjetnička metoda u kojoj grupa glumaca ili modela statično predstavlja slike. Izumljena je u 19. stoljeću, ali danas postaje sve popularnija u reprodukciji ne samo slika, već i fotografija, skulptura i filmova.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!