Mostarsko ljeto: Posjetioce i ove sedmice očekuje bogat program

Kultura 17. jul 202315:12 0 komentara
Mostarsko ljeto

U okviru "Mostarskog ljeta" večeras će u Muzeju Hercegovine Mostar - odjeljenje književnosti biti održana promocija knjige "Bosanskohercegovačko pristanište Klek-Neum u osmanskim dokumentima 1859-1876" autora Emira Demira, sa početkom u 19:30 sati. O knjizi će osim autora govoriti i dr. Ramiza Smajić i mr. Alen Zečević.

U ovom radu hronološki su poredana trideset tri sačuvana i dostupna diplomatička dokumenta iz Osmanskog arhiva u Istanbulu, i to iz perioda 1859-1876. godina, koji, vezano za pristanište Klek-Neum, rasvjetljavaju osmanske političke stavove, odluke i korespondenciju nižih ka višim instancama uprave, i obrnuto, kao i korespondenciju sa diplomatskim predstavnicima Austrijske monarhije. Na kraju ovog rada naveden je i važan dokument iz Osmanskog katastarskog registra koji se vodio za Bosnu i Hercegovinu u periodu 1865-1875. godine, a koji nam podastire dokaze o vlasništvu nad zemljišnim parcelama na području Klek-Neuma.

U utorak, 18.7. u prostorijama Narodne biblioteke Mostar na Luci bit će upriličena promocija romana “Pjerova konzerva” autora Elijasa Rebronja, sa početkom u 19:30 sati. Promotor knjige bit će Asmir Kujović.

Mostarsko ljeto

Promocija knjige “Poezija Fevzije Mostarca na osmanskom turskom jeziku” autora Emraha Seljacija bit će održana u Muzeju Hercegovine Mostar – odjeljenje književnosti u srijedu, 19.7, sa početkom u 19:30 sati.

U ovom djelu Emrah Seljaci bosanskohercegovačkoj čitalačkoj javnosti, uz studiozno i cjelovitu analizu Fevzijeve rukopisne zaostavštine koja se čuva u Arhivu Hercegovine, sistematičnim obrazloženjima obogaćuje poimanja dosada objavljenih radova o ovoj temi.

U Narodnoj biblioteci, u četvrtak, 20.7. također s početkom u 19:30 sati, bit će održana promocija romana “Priviđenje” autorice Đane Handžo Feriz. Ovo je njen prvi roman, a koji tematizira nasilje nad ženama. O knjizi će osim autorice govoriti i promotor doc.dr. Melida Travančić.

U petak će na istoj lokaciji biti održana promocija zbirke poezije “Paradox Mortem” autora Edina Smailovića, sa početkom u 19:30 sati.

Koncert Umjetničkog društva “Mostarske kiše” bit će upriličen u nedjelju, 23.7. u 20:30 sati na platou ispod Starog mosta.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!