Mozartovo remek-djelo “Figarov pir” 28. juna premijerno na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo

Kultura 26. jun 202419:10 0 komentara

Premijera komične opere u četiri čina "Figarov pir" kompozitora Wolfganga Amadeusa Mozarta, u režiji Ivana Lea Leme, uz pratnju Sarajevske filharmonije kojom će dirigovati maestra Ana Zorana Brajović, ljubitelji klasične muzike moći će pogledati u petak, 28. juna 2024. godine sa početkom u 19:30 sati. Prva repriza je dan kasnije.

Ova komična opera će po peti put biti premijerno izvedena na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo.

“‘Figarov pir’ je rađen po drugoj drami u trilogiji po Maršeovoj iz 1780-tih, taman pred francusku revoluciju i Figaro je predstavnik tih koji više ne trpe položaj potlačenosti i rođenje u nepravdi, privilegirane na osnovu rođenja i ničega više i on u svom malom metru kvadratno u tom dvorcu u dvorcu grofa Almavive pokušava oženiti za Suzanu, bije svoju bitku koja predstzavlja one bitke koje na društveno političkoj razini slijede koju godinu kasnije”, kaže reditelj Ivan Leo Lemo.

Dirigentica Ana Zorana Brajović ističe kako je Mozart prvi kompozitor s kojim se susrela u svojoj operskoj karijeri.

“Tako da njega uvijek imam na nekim svojim prekretnicama i strašno ga dobro pozanjem i obožavam tu njegovu dramaturgiju i pokušavam sve to da prenesem na ove divne nove i mlade i ove starije kolege”, dodaje.

“Figarov pir” prikazuje dvoje radnika koji reflektiraju naše društvene sisteme, prikazujući kako i pravila mogu biti nepravedna. Cilj je na komičan način prikazati borbu protiv bahatosti i pohlepe.

“Jako sam sretna upravo zbog uloge Suzane jer mislim da se sa njom kao i sa ulogom Figara možemo svi mi poistovijetiti, mislim da svako od nas ima u sebi jednog Figara i jednu Suzanu, koji su buntovni”, ističe Hana Salihović, operska solistica.

Operski pjevač, Erol Ramadanović, opisuje Figara kao beskrupuloznog i nemoralnog lika koji je na neki način personifikacija sistema.

“Tako da i ova predstava radi se da kažemo o potlačenosti naroda od strane tih vladajućih struktura. Tako da je to priča koja je bila aktuelna prije a nažalost još uvijek je”, dodaje.

Figaro je bunt. Figaro je boem. Figao je Rom. Prkosi konvencijama, ne da se manipulirati, izvuče najbolje iz raspoloživog i opstane, žilav i živ. Figaro je službeno sluga, u svijetu pred sumrakom feudalnog uređenja, pred Francusku revoluciju, kada je svima više bila puna kapa terora povlaštenih rođenjem i privilegijama koje ne dobivaju zaslugama ili talentima, nego porodičnim titulama, kazao je reditelj Lemo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!